“Кому вправо”. У Києві пройшла багатотисячна маніфестація націоналістичних партій. ФОТО

 

Концертом гурту “Кому вниз” на Контрактовій площі закінчився “Марш слави героїв”, що відбувся в Києві на честь 75-річчя Української повстанської армії.

Як інформує “Новинарня“, організатори націоналістичної ходи – партії “Національний корпус”, ВО “Свобода”, “Правий сектор” – заявили про 20 тисяч учасників демонстрації.

Вони пройшли за маршрутом: парк Шевченка – Бесарабська площа – Хрещатик – Майдан Незалежності – Європейська площа – Поштова площа – Контрактова площа.

Перед початком маршу учасники зібралися на святкове віче біля пам’ятника Тарасові Шевченку.

На мітингу були присутні троє ветеранів Української повстанської армії. Один із них – Теодор Дячун із Київщини – відкрив віче “Декалогом українського націоналіста”.

Учасники віча біля пам'ятника Шевченку

Фото: ВО “Свобода”

Лідер “Свободи” Олег Тягнибок заявив: “Знаково, що в 75-ту річницю УПА цей захід проводять разом об’єднані націоналістичні сили”.

“Те, що Покрова стала державним святом, ‒ наша ідеологічна перемога. Так само, як і те, що по Україні впали боввани Лєніну. І те, що в багатьох містах, а головне ‒ у столиці, заявилися вулиці Бандери й Шухевича. Теперішня влада зобов’язана негайно відновити історичну справедливість. Ми хочемо побачити укази про відновлення звання героїв Степанові Бандері й Романові Шухевичу!” – наголосив він, підкресливши, що “Свобода” бореться за Україну “без холопа і пана”.

Нардеп з “НК” Олег Петренко сказав: “Сьогодні ми вшановуємо і героїв УПА і героїв нинішньої війни. Сьогодні, на третьому році війни, мені здається, що ми все далі від перемоги, ніж два роки тому.
На жаль, мені довелося стати свідком національної ганьби, коли безхребетне стадо нардепів проголосували за антиукраїнські закони – це наруга над Конституцією України, це справжня капітуляція. Тому я впевнений, що ця єдність, єдність націоналістів нам знадобиться не тільки на маршах”.

У мітингу взяли участь також голова Конгресу українських націоналістів Степан Брацюнь, голова Організації українських націоналістів Богдан Червак.

 

Під час ходи колону очолювали голови партій Андрій Білецький (“Нацкорпус”), Олег Тягнибок (“Свобода”), Андрій Тарасенко та Андрій Стемпіцький (“Правий сектор”), інші партійні лідери.

На Майдані учасники маршу вшанували пам’ять Небесної сотні та всіх полеглих борців за волю України.

Протягом походу учасники запалювали фаєри, смолоскипи, несли символіку трьох партій партій та інших націоналістичних організацій, синьо-жовті, жовто-блакитні та червоно-чорні прапори.

Маніфестанти вигукували гасла “Україна – понад усе!”, “Бандера, Шухевич – наші герої”, “Слава Україні! Героям слава!”, “Петю геть”, “Свободу політв’язням”, “Пам’ятай чужинець – тут господар українець” тощо.

Ходу супроводжували кількасот правоохоронців та кінна поліція.

Перед початком фінального концерту до учасників маршу звернувся лідер “Нацкорпусу” Андрій Білецький, який заявив: “Я думаю, що сьогодні ми вийшли сюди не тільки через свято, а тому, що мільйони українців готові боротися за свої землі. Ми будемо боротися як з владою, так і з зовнішнім ворогом!”

ОНОВЛЕНО. За офіційними даними, у Марші слави героїв взяли участь близько 10 тисяч осіб, захід відбувся без порушень правопорядку.
Про це заявив начальник Головного управління Нацполіції Києва Андрій Крищенко, повідомила прес-служба відомства.

За словами Крищенка, за порядком у Києві стежили 4500 співробітників поліції та Нацгвардії.

Раніше цього дня в Українському домі відбувся 2-й з’їзд партії “Національний корпус”, повідомляє “Азов-прес”.

Як інформувала “Новинарня“, на Покрову 14 жовтня 2016 року в Києві пройшли два націоналістичні марші. Надалі “Свобода” і “Нацкорпус” об’єднали вуличну активність.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна