Сидить в одиночці, вину не визнає. Печерський суд почав по-новій розгляд справи бразильського бойовика “ДНР” Лусваргі

 

Печерський районний суд Києва продовжив запобіжний захід для бразильського бойовика “ДНР” Рафаела Лусваргі – ще два місяці арешту в Лук’янівському СІЗО.
Як інформує  “Новинарня“, таке рішення було ухвалено на судовому засіданні в четвер, 12 жовтня.

Цього дня Печерська феміда почала повторний розгляд справи “Бразильця” – після того, як у серпні Апеляційний суд столиці скасував вирок суду першої інстанції.

Підготовче засідання перенесли на 14 листопада у зв’язку з відсутністю захисника – адвоката Валентина Рибіна, відомого своєю активною правовою підтримкою сепаратистів і терористів.

При цьому строк тримання під вартою Лусваргі суд продовжив окремою ухвалою.

Рафаел Лусваргі в суді 12 жовтня 2017. Фото: Новинарня

Водночас підсудний встиг заявити відвід прокурору київської міської прокуратури Ігорю Вовку, який представляє державне обвинувачення. Однак суд відмовив у задоволенні заяви про відвід прокурора.

“Лусваргі аргументував, що я був на всіх слідчих діях, брав участь у засіданні при його засудженні в першій інстанції і “йому страшно”, коли я надалі в засіданні”, – з посмішкою розповідає прокурор Вовк.

Наразі Рафаел Лусваргі залишається в одиночній камері Лук’янівського СІЗО, відповідно до січневої ухвали Печерського райсуду.

Рафаел Лусваргі в суді 12 жовтня 2017. Фото: Новинарня

Після консультацій з адвокатом Рибіним Бразилець уже не визнає свою провину в тероризмі – хоча прийняв і визнав усі доводи обвинувачення в січні і просив тоді швидше винести йому вирок та відправити до місця відбування покарання.

Також “Новинарня” з’ясувала, на яких саме підставах Апеляційний суд Києва скасував вирок суду першої інстанції і відправив справу Лусваргі на повторний розгляд. За висновком АСК, вина Бразильця не спростована, було лише порушено правила підсудності.

Прокурор Ігор Вовк розповів: “Ідеться про правила підсудності. Там [у вироку] вказано шість населених пунктів [де вчиняв злочини Лусваргі], один із них – Донецький аеропорт. Тобто Апеляційний суд встановив, що Лусваргі брав участь у боях під Донецьким аеропортом, який має певну адресу й розташований на території Київського району Донецька.
Є спеціальний закон України, який визначає взаємозаміну судів, що опинилися на окупованій території, судами на підконтрольній території. Відповідно до роз’яснень суду, замість Київського районного суду міста Донецька справи слухає Павлоградський міськрайонний суд у Дніпропетровській області”.

Вовк наголошує, що слідством доведено: злочини Лусваргі скоював у населених пунктах Вергулівка, Первомайське, Горлівка, Старобешеве, Дебальцеве та під Донецьким аеропортом.
Судовий розгляд, за законом, мав би відбуватися за місцем останнього або ж найтяжчого злочину. Якщо точна адреса злочину не визначена – тоді суд проходить за місцем слідства, в Печерському районі.
Однак АСК вирішив, що точно визначено адресу принаймні одного злочину Лусваргі – під ДАПом, вулиця Елітна, 7.

“Але він же ж міг стріляти в Донецький аеропорт не тільки з Київського району Донецька. Є ж різні види зброї, встановити це по суті неможливо. До того ж, окрім ДАПа, перелічено ще п’ять місць. Але чомусь Апеляційний суд встановив саме та, що один зі злочинів вчинено на території Київського району і, відповідно, справу мав би розглядати Павлоградський міськрайонний суд, а не Печерський”, – ділиться прокурор Ігор Вовк.

“А ще [вирок] скасували у зв’язку з тим, що Печерським судом «недостатньо для розуміння» було роз’яснено Рафаелю статтю 349 КПК. Тобто скорочений порядок [розгляду справи]. Пам’ятаєте, коли ми слухали справу, він визнав свою вину, і ми мали право не досліджувати всі докази. Він на це погодився, щоб його швидше засудили. Але Апеляційний суд чомусь вирішив, що Лусваргі недостатньо зрозумів цю статтю”, – розповідає Вовк.

“І взагалі нібито судом не було роз’яснено ще одну статтю, 285 – це скасування кримінальної відповідальності. Причому тут ця стаття до Рафаеля і до особливо тяжкого злочину – я взагалі не розумію”, – каже прокурор.

“Це й усі підстави для скасування вироку. Тобто жодних доводів щодо його невинуватості немає. Тут лише, з міркувань апеляційного суду, процесуальні порушення”, – наголошує прокурор Ігор Вовк.

За його словами, обвинувачення буде заявляти друге клопотання, крім продовження арешту, – направити справу до Вищого спеціалізованого суду з цивільних та кримінальних справ. І цей суд уже буде вирішувати питання підсудності між областями, Києвом чи Павлодаром.

“Тому суд першої інстанції має спрямувати справу до Вищого спеціалізованого суду з цивільних та кримінальних справ, і він уже буде, враховуючи всі доводи апеляційного суду, визначати підсудність”, – пояснює Вовк.

Прокурор Ігор Вовк у суді. Фото: Новинарня

– Яка вірогідність, що перекинуть у Павлоградський суд?

– Не знаю з приводу Павлограда, але те, що цю справу далі слухатиме не Печерський районний – це стовідсотково. Який сенс вдруге слухати справу в тому самому суді, якщо потім буде апеляція і знову буде залізна підстава для скасування вироку? – каже прокурор, зазначаючи, що ці та інші кроки – способи затягування справи адвокатом Рибіним.

Лусваргі весь цей час перебуває в “одиночці” Лук’янівського СІЗО, добре виглядає, він охайний, поголений.

Перед початком попереднього засідання Бразилець прослухав коротку політінформацію від державної перекладачки, зокрема з цікавістю вислухав повідомлення про ситуацію в Каталонії.

– Чи є ймовірність пом’якшення чи навіть скасування вироку?

– Складно сказати. Але якщо Лусваргі не визнає вину, то жодних підстав для пом’якшення на даний час уже немає, – каже прокурор Вовк. – Тому, як і раніше, він має отримати від 12 до 15 років, залежно від рішення суду. Доказова база для цього, безумовно, достатня.

“Ви ж пам’ятаєте, що крім відеозаписів у мережі YouTube, в нього при затриманні було вилучено військовий квиток бійця «Донецької народної республіки», підписані Ігорем Стрєлковим грамоти за досягнення в боях «ДНР», довідку «республіканської» лікарні, відповідно до якої він отримав певні тілесні ушкодження, в тому числі кульові поранення. Що підтверджує його участь у бойових діях. Ці всі докази є цілком достатніми для визнання його вини”, – наголошує прокурор.

“Якщо захисник не з’являється, засідання переноситься, залучається безоплатний захисник”, – попередив також Вовк.

Читайте також:
Новий державний адвокат Януковича Герасько –
той, що захищав бразильського терориста Лусваргі

Як писала “Новинарня“, бразильський легіонер терористичних організацій “ДНР/ЛНР” Рафаель Маркес Лусваргі – перший іноземець із “далекого зарубіжжя”, засуджений в Україні до тривалого ув’язнення за участь у бойових діях на боці сепаратистів.

Прибічник сталінізму, нацизму та російського євразійства, Лусваргі був затриманий по прибуттю літаком в аеропорт “Бориспіль” із Бразилії 6 жовтня 2016 року.

Новинарня” вирахувала його перша: Бразилець Рафаел Лусваргі: воював за “ДНР” і Росію від Дубліна до Сіетла, затриманий у “Борисполі”

“Восени 2014 року 32-річний професійний вбивця прибув на тимчасово окуповані території України та приєднався до бандформування «Вікінг». Брав участь у бойових діях у районі Вергулівки, Первомайського, Горлівки, Старобешевого, Дебальцевого, Донецького аеропорту”, – інформувала СБУ після затримання.

Бойовик на суді визнав ці факти, а також участь у батальйоні “Призрак” Мозгового, “козачих” терористичних підрозділах на Луганщині та “регулярній армії ДНР”.
При затриманні в Лусваргі були вилучені документи, що доводять його участь у формуваннях бойовиків. Крім того, про це бразилець сам розповідав у численних відеозаписах в YouTube.

На суді першої інстанції (Печерський райсуд Києва) він розкаявся і попросив швидше винести рішення, аби відбувати покарання. На той час його захищав безоплатний державний адвокат.

Відтак 25 січня Рафаеля Маркуса Лусваргхі засуджено до 13 років ув’язнення з конфіскацією за обвинуваченням у вчиненні особливо тяжких злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 та ч. 2 ст. 260 КК України – відповідно,  “…участь у терористичній групі чи терористичній організації” (санкція – від 8 до 15 років ув’язнення) та “участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань” ( від 3 до 8 років).

Як стало відомо 17 серпня, Апеляційний суд міста Києва скасував рішення суду першої інстанції щодо громадянина Бразилії Рафаела Лусваргі.

автор: Дмитро Лиховій

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна