Прокуратура розслідує поставки вугілля з ОРДЛО під виглядом російського

 

Червонозаводський районний суд міста Харків надав обласній прокуратурі області доступ до документів і контрактів низки компаній, зокрема й державної “Центренерго”, щодо імпорту вугілля з Росії.

Про це йдеться в рішеннях суду від 2-5 жовтня 2017 року, передає УНІАН.

Кримінальне провадження щодо незаконного ввезення вугілля відкрито прокуратурою в квітні цього року.

За даними прокуратури, посадові особи митного посту “Харків-Центральний” Харківської митниці з метою одержання неправомірної вигоди з листопада 2015 року по сьогоднішній день здійснюють митне оформлення вугілля під виглядом російського або південноафриканського, а фактично – видобутого на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

У розслідуванні прокуратури, крім “Центренерго”, також фігурують “Торговий дім – Ресурс”, держкомпанія зовнішньоекономічної діяльності “Укрінтеренерго”, вугільна компанія “Краснолиманська”.
На думку слідства, ці компанії постачали вугілля за контрактами з Соrtех Sales Limited, Sovewіск Ноlding Limited, Аridа Glоbаl Limited, “РЖД Логистика” та «Руснефтедобыча».

За даними Державної служби статистки, Україна в січні-вересні 2017 року збільшила імпорт кам’яного вугілля та антрациту в грошовому вираженні в 1,9 раза порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 1,899 млрд. доларів.
Основним постачальником за цей період була Росія (54,9%), поставки з якої становили 1,043 млрд. доларів.
Друге місце посіло вугілля зі США (25%, або 477,9 млн. дол.), третє – з Канади (6,1%, або 116,2 млн. дол.).

Україна почала відчувати гострий дефіцит енергетичного вугілля з літа 2014 року, коли внаслідок воєнних дій на сході втратила контроль над частиною Донбасу, де розташована більшість шахт, зокрема майже всі шахти з вугіллям антрацитової групи.
Цього року дві найбільші генеруючі компанії, які споживають енергетичне вугілля, законтрактували і налагодили поставки антрациту з ПАР (ДТЕК Ріната Ахметова) і США (державна “Центренерго”).

Із березня 2017 року рішенням РНБОУ заблоковано торгівлю України з ОРДЛО.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна