Історичний музей для дітей: жваві екскурсії, сувеніри власноруч і незабутній День захисника

 

Національний музей історії пропонує разом із дітьми відсвяткувати День захисника України (14 жовтня) та закохати малечу в історію інтерактивними програмами з іграми і майстер-класом

“Музей – це нудно”, думав 9-річний Кирило до того моменту, поки не потрапив на Дитячий день у Національний музей історії України. Такі дні відбуваються упродовж навчального року в кожну другу суботу місяця.

“Раніше він був у музеї і сказав, що більше не піде, бо туди достатньо сходити лише один раз у житті. Вмовила дитину піти ще раз в Історичний музей, заохотила інтерактивною програмою у “дитячий день”. Кирило був захоплений, охоче відповідав на запитання екскурсовода – енергійної, жвавої та активної Анни Овчаренко”, – ділиться враженнями мати юного відвідувача НМІУ Леда Саражина.

Кожну другу суботу місяця у рамках Дитячого дня у музеї наймолодшим відвідувачам (віком 5-7 років – о 12:00, 8-11 років – о 15:00) пропонують інтерактивну програму з іграми та майстер-класами.

Кирило побував на програмі “Світло в наших домівках”. Він дізнався, як предки освітлювали свої домівки, які матеріали використовували для виготовлення світильників. Подивився, яким був побут людей у період, коли вони користувалися тим чи іншим світильником, і як змінювалися освітлювальні пристрої впродовж тисячоліть на землях України.

Хлопчик у музеї побачив скіфські, еллінські, готські світильники, давньоруські освітлювальні пристрої, церковні панікадила, козацькі свічники, гасові лампи, канделябри, ліхтарі шахтарів і залізничників, перші електричні світильники та багато іншого.

“Кульмінацією програми став театр тіней. Кожна дитина отримала роль і була залучена до історії світла”, – розповіла Леда.

Кирилкові найбільше сподобався майстер-класу з виготовлення свічок, яким закінчився “дитячий день”. Виготовлені власноруч свічки діти взяли з собою додому. Сьогодні це один із улюблених сувенірів для хлопчика.

На дуже цікавій музейній програмі в дітей пробуджується ідентичність

Під час “дитячих днів” кожен відвідувач знаходить для себе щось цікаве. На одну із програм мама привела відразу двох малих – чотирирічну донечку та десятирічного сина. Інтерактивна екскурсія та творчі завдання захопили обох дітей.

“Дитячі дні” – це можливість для дитини систематично ознайомитися з історичною епохою або явищем. Упродовж року музей пропонує дев’ять різноманітних програм. Якщо дитина відвідає хоча б одну з них, у неї вже значно поповняться історичні знання. Якщо ж побуває на всіх програмах, то наприкінці навчального року стане ніби справжнім істориком із критичним мисленням, знатиме майже все про історію транспорту, світильників, музики чи зображень”, – пояснила методист Національного музею історії України Ярослава Музиченко.

За її словами, НМІУ пропонує юним відвідувачам пізнати нову інформацію всіма органами чуття: вони бачать, чують, творять руками, співають, малюють.

У цьому Ярослава переконалася на власному прикладі. Упродовж року її шестирічна донечка Марія побувала на всіх дев’яти програмах – і тепер вона вражає своїми знаннями не лише однокласників, а часто й дорослих.

“Так склалося, що сьогодні бабусі з дідусями мало знають історію України. У школах до якогось часу історію України вони не вивчали, була “Історія СССР” і трошки УРСР. Відвідуючи родиною разом із дітками НМІУ, ми самі дізнаємося історію України, яку не досконало знаємо. За дві години дитячої програми наймолодші відвідувачі дізнаються більше, ніж інколи за півроку в школі”, – вважає Ярослава Музиченко.

Дитячі дні у НМІУ відіграють також патріотичну роль у розвитку дитини.

Пані Музиченко зазначила, що діти віком від 5 до 7 років слабко розуміють, що таке минуле і майбутнє. Вони живуть теперішнім, тож для них важливо зробити відвідини музею емоційно приємними і цікавими.

А от старші діти, дізнавшись багато цікавої інформації про історичні факти та явища, пишаються Україною.

“За одне заняття це не робиться. Необхідно, щоб в комплексі працювали школа, телебачення, кіно, книги. Та бувають випадки, коли саме на дуже цікавій музейній програмі в дітей пробуджується ідентичність. Вони починають гордитися і зацікавлюються історією України”, – ділиться спостереженнями співробітниця історичного музею.

День захисника України – привід для дитячого святкування

14 жовтня, у День захисника України (а це якраз друга субота місяця), у НМІУ відбудеться друга дитяча програма “Хто і як захищав нашу землю”.

Упродовж двох годин маленькі відвідувачі дізнаються, як наші предки боронили українські терени. Які використовували для цього оборонні споруди, зброю, захисні обладунки. Які святі покровителі були в українського війська, які пісні співали наші воїни, які мали атрибути та емблеми, прапори. Які найвидатніші полководці керували військом захисників України та багато іншого.

Хлопці та дівчата на власні очі побачать скіфський сагайдак для стріл, еллінський меч, обладунок воїна-русича, козацький пістоль, бофони УПА та багато іншого.

Вони дізнаються про руських витязів, козаків, січових стрільців, воїнів УПА, які боролися за нашу Батьківщину.

Діти пограють у карткову гру “Полководцю, збери воїнство!” та візьмуть участь у козацьких забавах. На завершення кожен учасник Дитячого дня виготовить власноруч синьо-жовтий “браслет виживання”.

Спеціальний дитячий день як подарунок

Якщо малеча пропустила якусь із програм або хоче на неї потрапити, а події уже немає в плані музею – не біда.
У НМІУ будь-яку з програм можна замовити для групи дітей з нагоди дня народження чи іншого свята, для цілого класу.

Додаткову інформацію можна отримати у Національному музеї історії України за телефоном +38 044 278 48 64.

Адреса НМІУ: вулиця Володимирська, 2.

автор: Олена Коваль

Читайте також:
Арт-діалог з учасниками АТО:
виставка “Мистецтво Незалежності” в Історичному музеї

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна