Хуг зустрівся з обома сторонами СЦКК: проблеми розведення біля Станиці, на КПВВ “Золоте” та інші

 

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг під час зустрічі 11 жовтня з командою Спільного центру з контролю і координації питань припинення вогню обговорив можливе розведення сил біля Станиці Луганської.
Про це повідомляє прес-центр штабу АТО.

Хуг наголосив на необхідності реалізації рішення ТКГ щодо розведення сил та засобів на ділянці №1 “Станиця Луганська”, що має сприяти підвищенню рівня безпеки на КПВВ, та висловив готовність надати максимальне сприяння в цьому процесі.

У свою чергу, керівник української сторони СЦКК генерал-майор Богдан Бондар висловив глибоке занепокоєння продовженням порушення режиму припинення вогню незаконними збройними формуваннями ОРЛО.

“Відповідно до рамкового рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил та засобів, для початку процесу розведення режим тиші на ділянці має бути витримано сім діб. Однак 9 жовтня українською стороною СЦКК було зафіксовано випадок порушення режиму припинення вогню з боку НЗФ ОРЛО, про що невідкладно інформувалась СММ ОБСЄ. Тепер можлива дата розведення сторін – 18 жовтня 2017 року”, – йдеться у повідомленні.

Також українська сторона СЦКК підкреслила, що зрив відкриття КПВВ “Золоте” керівництвом ОРЛО є “прямим свідченням його безвідповідального ставлення до населення регіону, зневаги до переговорного процесу, небажання виконувати Мінські домовленості”.

Для безперебійної роботи пропускної системи з боку території, підконтрольної уряду України, створені та готові до використання 12 смуг для руху, вісім пішохідних коридорів та одна окрема смуга для вантажівок міжнародних гуманітарних місій. Територію КПВВ “Золоте” та прилеглі ділянки розчищено від рослинності, а також проведені всі заходи з розмінування.

“Справа за вирішенням керівництвом ОРЛО питання найшвидшого обладнання та відкриття із протилежної сторони КПВВ «Золоте» відповідного пункту пропуску в’їзду-виїзду”, – заявляє українська сторона СЦКК.

“Намагання російської сторони СЦКК відсторонитися та спрямувати українську сторону Спільного центру до вирішення питань щодо сприяння у наданні гарантій безпеки для планування та виконання ремонтно-відновлювальних робіт на критичних об’єктах цивільної інфраструктури Донбасу на прямі домовленості з невизнаними Україною та світовою спільнотою так зване керівництво на окремих територіях Донецької та Луганської областей (ОРДО та ОРЛО), є нелегітимними та неконструктивними”, – ідеться також у заяві.

Крім того, підкреслюється, що нагального вирішення потребують: укріплення протиаварійного захисту дамби шламонакопичувача третьої черги на фенольному заводі в населеному пункті Новгородське Донецької області та ремонт газопроводів-відводів до газорозподільчих станцій поблизу населених пунктів Мар’їнка та Кримське. Тим більше, що ці об’єкти знаходяться поблизу лінії розмежування сторін.

Українська сторона СЦКК в найкоротші строки забезпечила отримання гарантій безпеки з боку Збройних сил України по заявках під час проведення ремонтно-відновлювальних робіт, в той час, як з боку ОРДО і ОРЛО таких гарантій немає.

“Неконструктивна позиція російської сторони СЦКК та затягування надання з вини представників ОРДО і ОРЛО таких гарантій, призведе до неможливості виконати вищевказані роботи через погіршення кліматичних умов та загострення гуманітарної ситуації в районах населених пунктів Мар’їнка та Кримське, а також зростання загрози надзвичайної ситуації щодо забруднення прилеглих ґрунтів та екологічної катастрофи в районі населеного пункту Новгородське”, – заявили в СЦКК.

Читайте також:
Генерал з СЦКК пояснив, чому противник атакує Широкине і Світлодарськ
та не йде з-під Станиці

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна