СБУ затримала двох осіб, які готували теракти в Маріуполі. ВІДЕО

 

Служба безпеки України затримала двох осіб, які готували теракти в місті Маріуполь.

Про це повідомив на брифінгу сьогодні, 11 жовтня, голова СБУ Василь Грицак, пише “Українська правда“.

“9 жовтня СБУ було затримали двох громадян України, які на замовлення «МГБ ДНР» готували терористичні акти в Маріуполі”, – сказав він.

За словами Грицака, таким чином СБУ вдалося попередити низку терактів, першим з яких мав стати теракт на залізничній станції “Маріуполь” – проти пасажирів потяга “Маріуполь-Київ”.

“Ціллю злочинців на цей раз були не військові об’єкти, а місця масового скупчення людей. Завдання диверсанти отримували від представників «МГБ ДНР»”, – додав Грицак.

Організатором терактів названий Дмитро Забудський, 1985 р.н., мешканець міста Покровськ Донецької області – бойовик “ДНР”, воював під Дебальцевим у складі угруповання ПВК “Вагнера”.

“Саме він підбирав диверсійну групу із жителів підконтрольної Україні території”, – сказав Грицак.

Двох безпосередніх виконавців – диверсантів з іменами Сергій та Рустам – співробітники СБУ затримали під час “здійснення дій на реалізацію цього теракту”. У них вилучили дві протипіхотні міни МОН-50 з дистанційним керуванням.

 

Вибуховий пристрій із двох мін, вилучений у зловмисників. Фото: СБУ

“Вони проводили розвідку вокзалу, прилеглої території, військової комендатури на вокзалі, а також так званого ларька для атошників, куди полюбляють ходити на каву учасники АТО”, – розповів Грицак.

“За задумом російських спецслужб, теракти мали провести для дестабілізації ситуації у Маріуполі, в зоні АТО і по всій території України, щоб показати неспроможність українських правоохоронців забезпечити безпеку громадян”, – сказав Грицак.

“Координацію та інструктаж диверсантів стосовно поставлених «цілей», підготовки вибухових пристроїв здійснювали спецслужби РФ у режимі відеоконференцій через інтернет-сервіси. Співробітники СБ України задокументували алгоритм підготовки диверсійної групи до терактів, а також функції всіх її учасників, кураторів та організаторів”, – інформує прес-центр СБУ.

“Теракти були заплановані саме проти мирного населення та передбачали великі жертви серед громадян”, ‒ наголосив Василь Грицак.

За даними СБУ, злочинці мали отримати за теракти від 3 до 5 тисяч доларів.

Затримані дають свідчення.

 

 

Дії затриманих кваліфікуються за ознаками ч. 1 ст. 258 Кримінального кодексу (“терористичний акт”).

Читайте також:

Розкриті таємниці ПВК “Вагнера”: СБУ розкрила всю “штатку” та виписала підозру ватажкові

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна