Хуг: Зараз хороший момент, щоб закінчити конфлікт на Донбасі

 

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг вважає, що сторонам конфлікту на Донбасі необхідно переходити від військової логіки до цивільної.
Про це він заявив на брифінгу 10 жовтня в Луганську, передає “Інтерфакс-Україна”.

Хуг вважає, що зараз хороший момент для сторін, щоб закінчити конфлікт.

“Відведіть озброєння, як це було домовлено. Відведіть сили в тих місцях, де ви перебуваєте занадто близько один до одного. Приберіть міни та боєприпаси, що не розірвалися, там, де вони ще розташовані”, – закликав він.

Перший заступник голови СММ ОБСЄ зазначив, що розуміє з військової точки зору, чому зброя і сили розміщені там, де вони є.

“Але зараз якраз час для того, щоб військова логіка зникла, і зараз настав час для цивільної логіки, і сторони прийняли це”, – підкреслив він.

Александр Хуг звернув увагу, що з настанням зими, при замерзлій засніженій землі, буде практично неможливо відводити озброєння і проводити розмінування території, тому ці заходи необхідно вживати вже зараз.

Водночас він підкреслив, що 2017 року зросла кількість жертв (поранених і загиблих) порівняно з торішніми показниками.

“З початку поточного року і по сьогоднішній день Місія підтвердила 398 випадків жертв серед цивільного населення. Це на 16% більше, ніж ми зафіксували за такий же період у 2016 році. І, звичайно, 398 жертв серед цивільного населення – це занадто багато”, – сказав Хуг на брифінгу у Луганську.

Як інформували в СММ ОБСЄ, 10-14 жовтня перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії Александр Хуг перебуває з візитом на сході України.
Метою поїздки є оцінка безпекової ситуації уздовж лінії зіткнення та її впливу на життя цивільного населення, визначення статусу виконання поточних ремонтно-відновлювальних робіт на об’єктах життєзабезпечення, заклик до зацікавлених сторін сприяти миру і нормалізації ситуації.
Під час візиту на Донбас Александр Хуг долучається до патрулів спостерігачів ОБСЄ вздовж лінії зіткнення.

На ФБ-сторінці Місії українських журналістів запросили приєднатися до патрулів з паном Хугом та його брифінгу в Луганську. При цьому зазначалося, що представники ЗМІ мають самостійно займатися усіма питаннями, пов’язаними з проїздом, проживанням, доступом і можливістю працювати у відповідних районах. “Зверніть увагу, що Місія не може надати ЗМІ гарантії безпеки або доступу”, – ішлося в запрошенні ОБСЄ до ОРДЛО.

Читайте також:
Хуг: “Шкільне перемир’я” порушується так само, як і попередні угоди про “тишу”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна