Глава Каталонії відклав оголошення незалежності задля порозуміння з Мадридом

 

Президент Каталонії Карлес Пучдемон звернувся до регіонального парламенту в Барселоні із закликом відкласти голосування за проголошення незалежності на кілька тижнів заради діалогу з Іспанією.

Про це він заявив у своєму виступі перед парламентом Каталонії сьогодні, 10 жовтня, повідомляє “Європейська правда“.

Пучдемон нагадав, що на референдумі 1 жовтня населення Каталонії проголосувало за незалежність від Іспанії. “І це шлях, на який я твердо налаштований”, – запевнив глава автономії.

“Сьогодні я приймаю мандат народу, щоб Каталонія стала незалежною державою у формі республіки“, – сказав він.

Однак Пучдемон одразу ж звернувся до парламенту із закликом призупинити голосування за початок проголошення незалежності.

“Ми відкладаємо проголошення незалежності на кілька тижнів, тому що ми хочемо розумного діалогу, посередництва з іспанською державою”, – заявив президент Каталонії.

Він також заявив, що хоче “деескалації напруги” навколо цього питання.

І нагадав, що Каталонія лише хотіла законного проведення референдуму – як той, що відбувся в Шотландії.

“Ми робили запити [до уряду Іспанії] 18 разів. Усе, що ми хотіли – це проведення референдуму в шотландському стилі, де обидві сторони змогли визначити свої погляди на майбутнє. Нам було відмовлено, знову і знову.
Ми не божевільні, ми не бунтівники, ми просто нормальні люди, які хочуть голосувати. У нас немає нічого проти Іспанії – навпаки, ми хочемо мати кращого розуміння“, – додав Пучдемон.

Як інформувала “Новинарня“, 1 жовтня в Каталонії, всупереч спротиву силовиків, відбувся референдум про незалежність регіону. За даними каталонської влади, близько 90% виборців висловилися за незалежність від Іспанії.
Центральний уряд вважає референдум неконституційним, а його результати – нікчемними.

2 жовтня, одразу після підрахунку результатів голосування, Пучдемон заявив, що в найближчі дні направить результати референдуму до каталонського парламенту, де вирішиться питання суверенітету країни.

3 жовтня в Каталонії відбувся загальний страйк. У Барселоні пройшла 300-тисячна маніфестація прибічників незалежності, які протестували проти застосування сили Іспанією.

У Єврокомісії заявили, що, відповідно до конституції Іспанії, проведений референдум у Каталонії – незаконний, і нагадали, що Каталонія опиниться за межами ЄС, якщо вийде зі складу Іспанії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна