Учасники акцій 17 жовтня можуть бути підверстані під фейкову кампанію імпічменту президента, – Тимчук

 

Дмитро Тимчук
військовий журналіст, керівник Центру військово-політичних досліджень, ординатор групи “Інформаційний спротив”, народний депутат України від “Народного фронту”

Щодо продовження епопеї з «імпічментом президента» (FB)

Кілька місяців тому я вже писав, що Кремль посилено переконує населення Росії і Захід у тому, що президентові Порошенку буквально завтра оголосить імпічмент. Спаринг-партнером РФ в цій історії тоді виступила партія «Батьківщина».
Влітку ця тема дещо вщухла, але з початком політичного сезону активізувався з новою силою.

Спочатку російські пропагандисти барвисто розповіли про те, що збір підписів за імпічмент почала партія «За життя». Потім провідні російські медіа повідомили, що імпічменту президентові вимагає Михеїл Саакашвілі.

Минулого тижня з’явилася нова подача. РІА «Новости», телеканал «Звезда» та інші російські топ-пропагандисти розігнали повідомлення, написане явно в одному центрі. Новина свідчила, що нібито в «Київській міській раді» зібрали підписи за імпічмент Порошенка.

Насправді йшлося про петицію, розміщену на сайті Київської обласної ради, про що російські пропагандисти скромно промовчали.
Саме Київська облрада, де домінує «Батьківщина», в червні раптом перейнялася темою імпічменту президента.

Показово, що в Україні про це не написав практично ніхто. А росіяни явно відстежували ситуацію, і вона стала топ-темою відразу, щойно була накручена потрібна цифра під петицією.

Примітно також, що застрільником петиції є громадянин України, затриманий СБУ в травні 2017 року в Рівному за спробу зімітувати створення «Бурштинової республіки».

Раніше цей громадянин виступав проти законних і незаконних будівництв, проти секс-шопів, на підтримку Дональда Трампа та з іншими екстравагантними акціями. Він же, будучи жителем Києва, педалював тему імпічменту [президента Порошенка] в Чернігові та інших регіонах.

Більше того – спецслужби зафіксували його зв’язок з групою, яка найняла студентів із Волині імітувати обурених поляків у Львівській області, а потім мобілізував гагаузів для імітації «обурених болгар» в Одеському регіоні.

Тобто маємо справу з ланцюгом проплачених політичних провокацій, організатори яких – за межами України.

Чому це важливо зараз?

На 17 жовтня заплановані масові акції перед Верховною Радою.

Спочатку була задекларовано порядок денний з трьох питань, які цілком можуть бути предметом абсолютно щирої вуличної активності. Одне з питань – скасування депутатської недоторканності – я особисто підтримую.

Але варто пам’ятати і те, що тема імпічменту, «прив’язана» до цієї теми зусиллями деяких політичних сил, в російських ЗМІ розганяється в контексті «в Києві призначена дата заколоту».

Група «Інформаційний спротив» виступає за те, щоб громадяни, виходячи на акції протесту, чітко усвідомлювали контекст, в якому вулична активність буде відбуватися.

Дуже не хотілося б, щоб «розігрівали» людей на підтримку одних вимог, а фактично підверстали під інші.

І потім не виявилося, що виходили громадяни за антикорупційний суд, а по факту стали масовкою для зовсім інших, російських пропагандистських заготовок.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна