“Захопити й знищити Донбас”. Як в РФ та її сателітах оцінюють ухвалені Радою законопроекти

 

У п’ятницю, 6 жовтня, Верховна Рада України з боєм і протистоянням проголосувала за два внесених президентом законопроекти, що стосуються тимчасово окупованих територій Донбасу.

Проект Закону “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях” (або, як його скорочено називають, “про реінтеграцію Донбасу”), в якому, серед іншого, Росію названо державою-агресором, був ухвалений лише за основу. І лише після того, як із нього виключили пункти, що посилаються на Мінські угоди.

Законопроект “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей” (скорочено – “про особливий статус Донбасу”) було ухвалено одразу в цілому, його вже за кілька годин після ухвалення підписав голова ВР Андрій Парубій і, очевидно, швидко підпише й президент. Цей законодавчий акт формально продовжує “особливий порядок місцевого самоврядування” в ОРДЛО ще на рік.

Прихильники президента в обох законопроектах вбачають чимало плюсів (те саме визнання Росії агресором, наприклад), тоді як противники Порошенка вказують на “зрадницькі речі в інтересах Росії”.

Але в самій Росії, як і в її донбаських сателітах “ДНР” та “ЛНР”, від згаданих законопроектів теж нібито не в захваті. Принаймні так випливає з коментарів офіційних осіб “з того боку”, які зібрала “Новинарня“.

“ЛДНР”: це оголошення війни!

Представники “ЛНР” та “ДНР” у Тристоронній контактній групі Владислав Дейнего і Денис Пушилін наголосили на тому, що законопроект про реінтеграцію Донбасу “суперечить Мінським домовленостям”.

“Україна накопичує сили і намагається погіршити ситуацію. А оскільки політичні зобов’язання і питання забезпечення безпеки на лінії розмежування взаємопов’язані, це говорить про те, що відбудеться повна зупинка в мирному врегулюванні конфлікту. Найбільш ймовірно, це призведе до загострення на лінії розмежування”, – вважає Дейнего.

Пушилін, який є одним із лідерів самопроголошеної “ДНР”, вважає, що такий закон “призведе до блокування переговорного процесу” і “його ухвалення рівнозначне оголошенню війни“.

На думку Пушиліна, “в односторонньому порядку” заявляючи про визнання агресії агресивної держави, українська влада зневажає точку зору Ради безпеки ООН – а “тільки в цього органу є право на визначення агресії”.

Ухвалений в цілому закон пропродовження особливого статусу Донбасу представник “ДНР” назвав “як і раніше, ущербним з точки зору відповідності Комплексу заходів щодо врегулювання ситуації в регіоні”.
“Але Україна була змушена продовжити дію даного закону про особливий статус, бо на цьому наполягли Росія, Німеччина та США. Долю України знову вирішують за неї”, – заявив Пушилін.

Віце-спікер Держдуми: це злочин, злочин, злочин!

Віце-спікер Державної Думи Росії Ірина Ярова (представниця правлячої партії “Єдина Росія”) обурилася, що законом про реінтеграцію Донбасу президент України Петро Порошенко “намагається отримати дозвіл на проведення військових операцій проти мирних жителів Донбасу, дозвіл на вбивство, за яке не буде ні суду, ні слідства”.

Перший віце-спікер Держдуми РФ Ірина Ярова. Фото: РИА “Новости”

“Він законами штампує дозвіл на злочин. Режим нинішньої української влади не просто притісняє й дискримінує, він вивищує злочин до рангу закону!” – повторила високопоставлена “єдинороска”, назвавши законопроект Порошенка “демонстративним плювком у бік Європи”.

“Дотримання Мінських угод – це зобов’язання Порошенка перед Європою. Але президент України не збирається їх виконувати. Він збирається здійснювати злочини, нахабно посміхаючись у бік Європи. Це закон не про звільнення Донбасу, а про його захоплення і знищення. Сподіваюся, що адекватна реакція європейських політиків не забариться”, – додала Ярова.

Пушков: Порошенко поставив на війну

Глава комісії Ради Федерації РФ з інформаційної політики Олексій Пушков вважає, що законами про реінтеграцію та особливий статус Донбасу український президент намагається створити видимість переговорів, тоді як насправді “ставить на війну і протистояння”.

“Плани Києва перейменувати «антитерористичну операцію» на «операцію з оборони України» не змінять суті: як не назви операцію Києва, це війна проти свого народу”, – заявив Пушков.  Він також додав, що відмова від слова “антитерористична” в назві операції свідчить про “запізніле визнання українською стороною того факту, що терористів у зоні конфлікту немає”.

Косачов: Київ обіцяє жителям Донбасу гуманітарну підтримку як окупованим, а не як тим, хто зі зброєю відстоює свої права!

Ще один російський сенатор, голова міжнародного комітету Ради Федерації Костянтин Косачов, назвав закон про реінтеграцію Донбасу “шляхом у глухий кут”.

“Дуже одіозний президентський законопроект №7163, за першим враженням, ухвалений тільки з однією метою – щоб якомога частіше повторити в одному тексті слова «агресія» і «окупація»”, – написав сенатор 4 жовтня, тобто ще до ухвалення відповідного проекту закону.

“Подібні закони з пропагандистською начинкою є неефективними за визначенням, бо з них випадає найголовніше – люди, жителі Донбасу, яким хоча й обіцяють гуманітарну підтримку, але як таким, що перебувають в «окупації», а не тим, хто взявся за зброю, щоб відстоювати свої права. І поки Київ їх «не бачить», шанси на реінтеграцію цих територій танутимуть і далі”, – вважає Косачов.

Після ухвалення відповідного законопроекту в першому читанні з вилученням згадки про Мінські угоди Косачов додав, що таким чином “Верховна Рада переконливо довела: не хочуть виконувати [Мінські домовленості] й ніколи не збиралися”:

Такі карикатури на Порошенка, який вбиває клин між маленькою Україною і великим Донбасом, малюють у російських ЗМІ. Малюнок: РИА Новости / Віталій Подвицький

Пєсков: Росія – агресор? Це неприйнятно!

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков також заявив, що український законопроект про реінтеграцію Донбасу суперечить Мінським домовленостями.

“Наскільки ми розуміємо, наскільки ми володіємо інформацією про поки ще законопроект, він носить дуже декларативний характер. Там міститься стаття, де Росія називається агресором, також там не міститься жодної згадки про Мінські домовленості“, – заявив Пєсков.

І назвав  таке формулювання “де-юре і де-факто неприйнятною”.

“Воно є неприйнятним. Але і з юридичної точки зору, звичайно, суперечить і букві, і духу мінських домовленостей”, – цитує Пєскова сайт Russia Today.

Читайте також:

Замість АТО – ЗіЗНБіОСіВРЗАвДЛО. Яку роль визначає Збройним силам закон про деокупацію Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна