Рада з боєм прийняла за основу закон про деокупацію Донбасу

 

233 голосами Верховна Рада на ранковому засіданні 6 жовтня підтримала за основу законопроект про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях.

Як передає “Новинарня“, перед голосуванням спікер Андрій Парубій зазначив, що під час наради керівників депутатських фракцій і груп було досягнуто домовленості, що в законопроекті №7163 вже у першому читанні будуть вилучені пункти, які посилаються на Мінські угоди.

Відтак голосування відбувалося із застереженням про виключення з проекту першої частини статті 7 закону, що згадує про Мінські угоди.

“Голосуємо за те, щоб визнати Росію агресором!” – сказав голова ВР Андрій Парубій.

Голоси за закон у першому читанні дали фракції: Блок Порошенка – 114, “Народний фронт” – 71, Радикальна партія – 17, “Воля народу” – 12, позафракційні – 19.
Не дали жодного голосу “за” “Опозиційний блок”, “Самопоміч”, “Баткьівщина”, “Відродження”.

Перед початком ранкового засідання депутати більшості оточили трибуну та президію Верховної Ради. Тож цього разу спроби деяких депутатів зірвати голосування не мати успіху.

Найактивніший опір, як і в четвер, чинив “свободівець” Юрій Левченко, який намагався прорватися до президії і жбурляв туди дрібні предмети, але його заблокували інші нардепи.

Загалом, народні депутати запланували розглянути у п’ятницю чотири законопроекти щодо Донбасу, зокрема внесені як невідкладні президентські законопроекти 7163, яким пропонується визнати Росію державою-агресором, 7164 – про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації на Донбасі.

Надалі почався розгляд законопроекту 7164 “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей”.

Представники Національної гвардії та Національної поліції посилено охороняють будівлю Верховної Ради по периметру.
Як повідомляє “Укрінформ“, Верховну Раду оточили в один ряд – по одному бійцю через кожних  5-10 метрів. Також ряд правоохоронців вишикувався у Маріїнському парку навпроти парламенту.
На площі Конституції наразі майже немає мітингувальників, лише стоїть один автомобіль з прапором “Свободи”, прапором України та чорно-червоним прапором, з авто лунають патріотичні пісні.

Як повідомляла “Новинарня“, 5 жовтня Рада внесла до порядку денного президентські законопроекти щодо Донбасу і вирішила розглянути їх того ж дня, але не змогла цього зробити через блокування трибуни і президії Ради депутатами опозиції, зокрема від фракції “Самопоміч”.
Депутати цієї фракції вимагали серед іншого виключення із тексту президентського законопроекту 7163 положення щодо Мінських угод, а також вимагали вказати у законопроекті конкретні дати окупації Донбасу і включити до нього питання анексії Криму.

18 жовтня спливає термін дії Закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”, який приймався на три роки  у вересні 2014 року, тому президент подав проект 7164 про подовження дії закону ще на рік.

Читайте також:
Після бійки – язиками. ФБ-дописи нардепів,
які брали участь у сутичці в президії ВР

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна