Підсумки ТКГ: бойовики погодилися відкрити КПВВ “Золоте” і платити за воду, Фріш їде до полонених ОРЛО

 

На переговорах в рамках Тристоронньої контактної групи в Мінську 4 жовтня українська сторона “з великим жалем зазначила: РФ та ОРДЛО не виконують взяті на себе зобов’язання в рамках угоди про шкільне перемир’я“.
Про це повідомила Дарка Оліфер – прес-секретарка українського представника в ТКГ Леоніда Кучми.

“З 25 серпня 2017 року незаконні збройні формування ОРДЛО 979 разів обстріляли позиції українських військових, у т.ч. з танків та артилерії, а напередодні на маріупольському напрямку (район н.п. Гнутове і Водяне) були використані РСЗВ “Град”, – написала вона у “Фейсбуці”.

За час перемир’я (з 25 серпня) п’ять військових загинули, 37 були поранені, зазначила Оліфер.

Із 22 вересня шість разів були обстріляні населені пункти – Гранітне, Мар’їнка, Зайцеве. 30 вересня СММ ОБСЄ зафіксувала обстріл у районі Станиці Луганської, що вкотре зриває виконання рамкового рішення Тристоронньої контактної групи про розведення сил і засобів.

Водночас українська сторона вітає розгортання передової патрульної бази СММ ОБСЄ в Станиці Луганській.

Також Тристороння контактна група “однозначно підтримала ініціативу голови СММ ОБСЄ Ертурула Апакана про відкриття 20 жовтня 2017 року КПВВ “Золоте”.
“Відповідне рішення лідерів країн нормандської четвірки було прийнято ще рік тому, проте ОРЛО продовжують блокувати це питання”, – нагадала Оліфер.

У рамках економічної підгрупи представник РФ визнав необхідність оплати боргу за спожиту в ОРЛО воду і висловив готовність до участі в розробці механізму погашення заборгованості відповідно до українського законодавства.

Дарка Оліфер також розповіла, що координатор гуманітарної підгрупи Тоні Фріш планує поїздку в ОРЛО.

“Україна та ОБСЄ наполягають на тому, щоб серед інших незаконно утримуваних осіб пан Фріш отримав можливість відвідати Владислава Овчаренка та Дениса Секацького, у відвідуванні яких пану Фрішу було відмовлено під час його попереднього візиту: вкрай важливо, щоб представник ОБСЄ міг з’ясувати, чи застосовувалися до заручників насильство і тортури”, – зазначила Оліфер.

“Також гостро стоїть питання ідентифікації місця перебування журналіста Станіслава Асєєва“, – додала вона.

У цілому ситуація з безпекою залишається тривожною. Стійкий і повноцінний режим тиші – важлива умова для продовження роботи з гуманітарних, політичних і соціальних питань.
У цьому контексті одна з важливих складових – повернення до лінії розмежування, зафіксованої Меморандумом від 19 вересня 2014 року, за яким Дебальцеве має бути під контролем України; район Кальміуського, Кумачового, Новоазовська та Саханки має бути вільний від важкого озброєння; вздовж непідконтрольної Україні ділянки українсько-російського кордону необхідно гарантувати зони безпеки, наголосила речниця Кучми.

“Визнання у Росії документів, виданих квазівладою ОРДЛО, захоплення підприємств і введення рублевої зони на непідконтрольній Україні частині Донбасу, встановлення псевдокордону – все це є свідченням регресу РФ у Мінському процесі, де РФ є не посередником, а стороною конфлікту…

Українська сторона пропонує інтенсифікувати роботу Тристоронньої контактної групи і робочих підгруп”, – повідомила Дарка Оліфер.

Читайте також:
ТКГ в Мінську: Україна пропонує поміняти заручників “87 на 309”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна