УІНП звернувся до прокуратури й СБУ: болгарське село на Одещині відреставрувало Леніна замість демонтувати

 

Інститут нацпам’яті звернувся до Генеральної прокуратури, МВС, СБУ та Держаудитслужби з приводу пам’ятників Леніну та Калініну в селі Кубей Одеської області, які відреставрували за бюджетні кошти.
Як передає “Новинарня“, про це 3 жовтня повідомила прес-служба УІНП.

УІНП ще в березні 2017 року звертався до сільського голови Кубея (Болградський район Одеської області) щодо необхідності демонтажу пам’ятників Леніну та Калініну на території села відповідно до вимог Закону України “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

Тоді ж Інститут скерував звернення керівнику Болградського відділення поліції ГУ НП в Одеській області з проханням вжити заходів для припинення такого порушення чинного законодавства.

Однак нещодавно стало відомо, що нещодавно пам’ятники Леніну та Калініну в селі Кубей відреставрували замість демонтувати. Для цього з сільського бюджету було виділено 50 тисяч гривень.

Відтак УІНП просить Генпрокуратуру та МВС “перевірити зазначені обставини та порушити кримінальне провадження за фактом виготовлення, поширення та публічного використання комуністичної символіки за ст. 4361Кримінального кодексу України, СБУ – перевірити посадових осіб сільської ради на предмет вчинення ними дій, спрямованих на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а Державну аудиторську службу  –  законність використання бюджетних коштів для проведення реставрації”.

Відповідно до ст. 4361 Кримінального кодексу України, виготовлення, поширення комуністичної символіки та пропаганда комуністичного тоталітарного режиму є кримінальним злочином і карається обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без.
Ті самі дії, вчинені особою, яка є представником влади, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої, нагадали в УІНП.

Варто зазначити, що засноване болгарськими переселенцями село Кубей із 1940-го до 2016 року називалося Червоноармійське й було перейменоване за законом про декомунізацію.
За переписом 2001 року для 62% мешканців села рідною мовою була болгарська, для 26,5% – гагаузька, для 9% – російська, і лише для 1,5% – українська.

Читайте також:
Декомунізація по-запорізькому: пам’ятник Леніну перетворили на Орлика

Уперше в Україні пам’ятник Леніну продали з аукціону

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна