Результати референдуму в Каталонії: незалежність перемогла

 

Женералітат (уряд) Каталонії оприлюднив попередні результати референдуму 1-О про незалежність.

За підрахунками організаторів референдуму, у голосуванні взяли участь 2,262 млн. осіб із 5,343 млн. зареєстрованих у регіоні виборців.

За результатами обробки 95% бюлетенів, на підтримку незалежності висловилися 2 020 144 каталонців, тобто 90,09% із тих, хто прийшов на референдум.

Проти проголосували 176 566 осіб (7,8%). Решта бюлетенів були порожні (2%) або визнані недійсними (0,89%).

У женералітаті відзначили, що іспанським поліцейським вдалося унеможливити голосування на 400 дільницях, де мали проголосувати ще 770 тис. осіб.

“Незалежність перемогла”, – оголосив речник женералітату Жорді Турул.

Голова уряду Карлес Пучдемон у своєму спеціальному телезверненні заявив, що Каталонія отримала право на незалежну державу та готова до діалогу з Мадридом.

“Ми відкриті до пропозицій діалогу, який буде корисний, тільки якщо буде вестися з повагою каталонського народу. І ми відкриті до пропозицій про посередництво, яке могло б допомогти нам на цьому шляху “, – повідомив Пучдемон, якого з посиланням на  El Pais цитує “Європейська правда”.

Пучдемон заявив, що в найближчі дні направить результати референдуму до каталонського парламенту, де вирішиться питання суверенітету країни.

“У цей день надії та страждань громадяни Каталонії отримали право на створення незалежної держави у формі республіки… Мій уряд в найближчі кілька днів спрямує результати сьогоднішнього голосування в каталонський парламент, щоб він міг діяти відповідно до закону про референдум”, – сказав Пучдемон ввечері 1 жовтня.

Закон про референдум, який Мадрид вважає неконституційним, передбачає одностороннє проголошення незалежності каталонським парламентом, якщо більшість депутатів проголосують за відокремлення від Іспанії.

Як інформувала “Новинарня“, в неділю, 1 жовтня, в Каталонії (автономія на південному сході Іспанії) пройшов заборонений Мадридом референдум про незалежність країни та її підтримку в формі республіки.
Виборці з самого ранку вишикувалися в черги перед дільницями. Іспанські поліція та цивільна гвардія – передусім численні підрозділи, перекинуті з інших регіонів – вдалися до спроб заблокувати дільниці й вилучити виборчі урни.
Сталися сутички, стрілянина гумовими кулями тощо. Поранення отримали щонайменше 844 цивільні особи і 33 поліцейські. Стан двох цивільних оцінюється як важкий.

Глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон звинуватив іспанський уряд у невиправданому насильстві.

Одна з двох провідних профспілок Іспанії закликла провести 3 жовтня загальний страйк у Каталонії, аби засудити насильство поліції під час референдуму 1-О, повідомляє The Associated Press.

Читайте про перебіг референдуму детально:
Кров і пісок: як Каталонія голосувала за незалежність

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна