У Каталонії поліція взяла під контроль телекомунікаційний центр уряду й заблокувала школи, які мають стати виборчими дільницями

 

Поліція Каталонії Mossos заблокувала 1300 з 2 315 шкіл, які мають стати виборчими дільницями під час проведення референдуму про незалежність від Іспанії у неділю, 1 жовтня.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на іспанську газету El Pais.

За даними видання, місцева поліція з’явилася сьогодні у 1300 школах, що призначені як виборчі дільниці.

Однак, 163 школи залишаються захопленими активістами, які прагнуть забезпечити проведення голосування 1 жовтня.

Повідомляється, що активісти захопили трохи більше ніж 12% пунктів, призначених для референдуму.

Уряд Каталонії має намір облаштувати виборчі дільниці у 2315 школах.

Раніше Конституційний суд Іспанії наказав місцевій поліції запобігти відкриттю центрів, де планується провести голосування 1 жовтня.

Також у суботу іспанська поліція взяла під контроль Центр телекомунікацій та інформаційних технологій каталонського уряду. За даними El Pais, цивільна гвардія Іспанії увійшла в будівлю телекомунікаційного центру уряду Каталонії, де мали збирати електронні голоси.

Повідомляється, що Високий суд Каталонії вчора наказав женералітату (уряду) призупинити використання комп’ютерних послуг, активізованих для електронного голосування в день референдуму.

Мадрид відправив у північно-східний регіон тисячі поліцейських, щоб зупинити проведення забороненого центральною владою референдуму про незалежність Каталонії.

Іспанія також перебрала контроль над фінансами Каталонії, щоб запобігти використанню коштів для проведення референдуму.

Читайте також:
Роль кремлівських «ботоферм» у каталонській кризі

КС Іспанії “заморозив” рішення Каталонії про референдум. Але та не спиняється

Як інформувала “Новинарня“, 6 вересня парламент Каталонії в Барселоні схвалив закони для референдуму про незалежність регіону.
Проведення референдуму запланували на 1 жовтня, його рішення проголошено обов’язковим.

Уряд Іспанії на чолі з прем’єр-міністром Маріано Рахоєм неодноразово наголошував, що не дозволить відокремлення Каталонії, бо це суперечить конституції країни.

Конституційний суд Іспанії 7 вересня призупинив дію прийнятого парламентом Каталонії закону про проведення референдуму.
Суд також призупинив дію прийнятого регіональним парламентом Каталонії закону про порядок відокремлення регіону.

20 вересня центральна влада вперше провела затримання каталонських посадовців, пов’язаних із підготовкою до референдуму 1 жовтня.

Раніше, у 2014 році, в Каталонії було проведено перший референдум за відокремлення від Іспанії, хоча його було заборонено судом і визнано “неформальним”.
Тоді із 6,3 мільйона осіб, що мають право голосувати, 2,3 мільйона прийшли на референдум, з них 80 відсотків висловилися за незалежність Каталонії.

У листопаді 2015 року каталонський парламент затвердив “дорожню карту” досягнення незалежності від центрального уряду в Мадриді. Проте у серпні 2016 року цю постанову каталонського парламенту анулював Конституційний суд Іспанії.

7 квітня 2016 року після кількатижневих дебатів парламент Каталонії підтвердив резолюцію про незалежність, анульовану Конституційним судом Іспанії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна