Кров і пісок: як Каталонія голосувала за незалежність

 

В день референдуму 1-O про незалежність Каталонії 1 жовтня (1 Octubre), попри спротив центральної іспанської влади, відкрилися і працюють 73% виборчих дільниць.

Про це повідомив речник женералітату (уряду) Каталонії Жорді Турулл, повідомляє La Vanguardia.

Автономний уряд Каталонії, з огляду на намагання поліції блокувати дільниці і блокувати урни, дозволив виборцям голосування на будь-якій із відкритих виборчих дільниць.

“Ми закликаємо до спокою і терплячості”, – сказав Турулл.

Він також повідомив про безперервні кібератаки на комп’ютери на дільницях референдуму і заявив, що женералітат працює над усуненням їх наслідків.
Імовірно, підрахунок вестиметься вручну.

Жорді Турулл звинуватив уряд Іспанії у застосуванні насильства до мирних громадян і виступив з вимогою відставки представника урядової делегації в Каталонії Енріка Мільйо.

Як повідомляють спостерігачі з різних міст Каталонії, до дільниць вишикувалися великі черги охочих проголосувати за чи проти незалежності регіону.

На окремих дільницях, заблокованих загонами поліції, відбулися сутички правоохоронців із виборцями. У соцмережах поширюють фото поранених людей, заюшених кров’ю.

 

Ідеться також про застосування силовиками гумових куль та пов’язані з цим поранення.

Також на фото видно, як поліцейські намагаються відтягувати та нести виборців далі від дільниць.

Дільниця в школі Сан-Жулії

Зокрема, іспанська поліція блокувала виборчу дільницю в школі Сан-Жулії в Жироні, де мав голосувати глава Каталонії Карлес Пучдемон. Відбулися сутички, було розбито стекла. Щоб відтіснити поліцію, активісти застосували трактор.

Однак Пучдемон все ж зміг потрапити на дільницю і проголосувати.

Голосує Карлес Пучдемон

Є дані про одного пораненого внаслідок зіткнень біля школи “Сан-Жулія”.

В той же час ЗМІ повідомляють, що на багатьох дільницях голосування відбувається мирно.

Фото: Getty

Організатори референдуму дозволили навіть роздруковувати електронну версію бюлетеню вдома і приходити на дільниці вже з такими бюлетенями.

Процес голосування біля урн ретельно документується й записується на відео, однак спостерігачі висловлюють сумніви в достовірності результатів такого плебісциту.

Каталонія має право на місцеву поліцію – Mossos, однак її співробітники переважно не чинять опору проведенню референдуму, а “забезпечують порядок”.

Ще за кілька днів до референдуму центральна влада прислала до Каталонії посилені підрозділи силовиків – поліції і цивільної гвардії – з інших регіонів.

Іспанський уряд розкритикував пасивність Mossos в ході спроб щодо блокування голосування.
Про це заявив представник урядової делегації в Каталонії Енрік Мельйо, передає El Pais.

“Національній поліції і цивільній гвардії доводиться діяти. Каталонська поліція поставила політичні критерії вище професійних”, – сказав він.

В свою чергу, цивільна гвардія заявила, що частково досягла мети блокування референдуму. Зокрема, з низки дільниць були вилучені виборчі урни.

Робота цивільної гвардії в Жироні. Фото David Ramos / Getty

МВС Іспанії закликало громадян до співпраці з силами безпеки і поваги до їх роботи у контексті виконання прямого судового наказу про вилучення матеріалів для голосування.

Станом на 12:00 за місцевим часом у сутичках із поліцією й цивільною гвардією поранені 38 осіб, повідомляє La Vanguardia з посиланням на дані медичної служби.

Протягом дня кількість поранених і травмованих зростала. У зведенні станом на 21:30 департамент охорони здоров’я женералітату Каталонія повідомив уже про 844 осіб, що звернулися до лікарень.
Зокрема, двоє поранених перебувають у важкому стані знаходяться у важкому стані в шпиталях de Sant Pau та Vall d’Hebron. Одному чоловікові гумова куля влучила в око.

Кількість поранених по регіонах:

  • 355 a la Regió Sanitària Barcelona
      •  294 Ciutat de Barcelona
      •  46 Metropolitana Nord
      •  15 Metropolitana Sud
  • 249 a la Regió Sanitària Girona
  • 111 a la Regió Sanitària Lleida
  • 55 a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre
  • 46 a la Regió Sanitària Catalunya Central
  • 27 a la Regió Sanitària Camp de Tarragona
  • 1 a l a Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran
У другій половині дня кількість постраждалих зросла більш як на 300 осіб.

Мер Барселони Ада Колау назвала центральний уряд Іспанії під керівництвом Маріано Рахоя боягузами.

“Боягузливий глава уряду наповнив поліцією наше місто. Барселона – це місто миру, нас не залякати” – написала Колау у “Твіттері”.

Каталонська влада акцентує на мирному характері своїх протестів.

Зокрема, сутички за участі поліції поблизу колишньої урядової будівлі Барселони Concell de Cent почалися з того, що люди вийшли проти силовиків із піднятими руками.

Водночас телеканали показують картинку, як прибічники незалежності починають складати барикаду на вулиці.

Суд міста Льєйда відкрив провадження проти поліції Каталонії Mossos d’Esquadra за обвинуваченням у бездіяльності в день референдуму про незалежність автономії, повідомляє El Periodico.

“У зв’язку з можливим скоєнням злочину, який полягає у непокорі судовому рішенню, було відкрите попереднє провадження для визначення обставин і характеру подій, а також осіб, які до цього причетні”, – заявили в суді.

У пасивності поліцію Каталонії звинуватив також союз профспілок поліцейських Іспанії.

Mossos d’Esquadra запевняє, що виконує рішення суду і діє відповідно до ситуації.

Зокрема, повідомлялося, що місцева поліція Каталонії закрила 187 виборчих дільниць.
За повідомленнями іспанських ЗМІ, згодом ця цифра зросла до 221.

Реакція Мадрида

Увечері 1 жовтня, після закриття дільниць для голосування в Каталонії, прем’єр-міністр Іспанії Маріано Рахой виступив зі зверненням до народу.

“Сьогодні в Каталонії не відбувся референдум про самовизначення”, – заявив голова центрального уряду країни.

Рахой нагадав, що офіційний Мадрид завжди наголошував на неможливості проведення референдуму 1-О про суверенітет Каталонії.

“Уряд весь час наполягав, що цей референдум не відбудеться, вони – ті, хто просував цей виклик – знали це постійно. Вони припускали це на минулому тижні, чітко визнали це вчора та відзначили сьогодні, що референдум був незаконним. Попри це, вони вирішили йти далі”, – описав Рахой своє бачення подій у Каталонії.

Він висловив переконання, що мешканці Каталонії переважно не хотіли відокремлення від Іспанії, передає El Pais.

“Переважна більшість каталонців не бажали брати участь у цьому переписі сепаратистів, і це – безперечний факт”, – вважає прем’єр.

Він став на захист силовиків, які “просто виконували свою роботу”.

Водночас Маріано Рахой заявив про готовність до діалогу з Каталонією.

“Я не зачинятиму жодні двері. Я завжди пропонував діалог, але в рамках закону”, – заявив глава центрального уряду Іспанії.

* * *

Провідні опозиційні іспанські партії підтримали каталонців у бажанні провести референдум з питання незалежності, передає “Європравда”.

Першим із цим закликом виступив генсек лівої партії Podemos (“Можемо”) Пабло Іглесіас на прес-конференції в штаб-квартирі партії в Мадриді.

Іглесіас жорстко розкритикував дії іспанського уряду, звинувативши його в насильстві та у боротьбі з демократією.

“Сьогодні Народна партія (правляча політична сила Іспанії) завдала непоправної шкоди не лише Каталонії, але й Іспанії в цілому, – наголосив він, розкритикувавши відзначивши силові дії поліції і цивільної гвардії.

Він також наголосив, що уряд має почути тих, хто прагнув референдуму. “Уряд, який має здоровий глузд, почує те, що хочуть сказати сотні тисяч людей в Іспанії та в Каталонії”, – заявив політик, підтримавши саме проведення референдуму, а не незалежність Каталонії.

Ще чіткішу заяву про підтримку референдуму зробив лідер ліберальної партії Ciudadanos (“Громадяни”) Альберт Рівера.

Ми хочемо, щоби відбулося голосування, але голосування реальне, під час якого каталонці могли б вирішити майбутнє Каталонії”, – наголосив він.

Педро Санчес – лідер Соціалістичної партії, другої за значенням в Іспанії – заявив що уряд обрав найгіршу тактику “замороження проблеми”.

“Нічого не робити – найгірший шлях для вирішення проблеми… Зараз Рахой має очолити процес переговорів з Каталонією, які досі були відсутні”, – заявив соціаліст.

При цьому багато іспанських політиків розкритикували уряд через невиправдане насильство з боку поліції у каталонських містах, передає “ЄП”.

Результати

Женералітат оприлюднив попередні результати референдуму 1-О про незалежність.

За підрахунками організаторів референдуму, у голосуванні взяли участь 2,262 млн. осіб із 5,343 млн. зареєстрованих у регіоні виборців.

За результатами обробки 95% бюлетенів, на підтримку незалежності висловилися 2 020 144 каталонців, тобто 90,09% із тих, хто прийшов на референдум.

Проти проголосували 176 566 осіб (7,8%). Решта бюлетенів були порожні (2%) або визнані недійсними (0,89%).

У женералітаті відзначили, що іспанським поліцейським вдалося унеможливити голосування на 400 дільницях, де мали проголосувати ще 770 тис. осіб.

Читайте також:
У Каталонії поліція взяла під контроль телекомунікаційний центр уряду
й заблокувала школи, які мають стати виборчими дільницями

Як відомо, у неділю, 1 жовтня, в Каталонії проходить референдум про незалежність. Уряд Іспанії вважає голосування неконституційним і при цьому всіляко намагається завадити його проведенню.

6 вересня парламент Каталонії в Барселоні схвалив закони для проведення та імплементації референдуму про незалежність регіону. Його рішення проголошено обов’язковим.

Уряд Іспанії на чолі з прем’єр-міністром Маріано Рахоєм неодноразово наголошував, що не дозволить відокремлення Каталонії, бо це суперечить конституції країни.

Конституційний суд Іспанії 7 вересня призупинив дію прийнятого парламентом Каталонії закону про проведення референдуму.
Суд також призупинив дію прийнятого регіональним парламентом Каталонії закону про порядок відокремлення регіону.

20 вересня центральна влада вперше провела затримання каталонських посадовців, пов’язаних із підготовкою до референдуму 1 жовтня.

За даними опитування, проведеного центром соціологічних досліджень Instituto DYN на початку вересня 2017 року, 47% жителів Каталонії виступають за відділення від Іспанії, проти – 44,4%.
Безпосередньо в референдумі готові були взяти участь понад 70% виборців.
Із них мали намір проголосувати за незалежність 65,4%.

Читайте також:
Роль кремлівських «ботоферм» у каталонській кризі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна