У жовтні Волкер і Сурков зустрінуться з питання миротворців на Донбасі, – посол

 

Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер та радник президента РФ Владислав Сурков, який курирує в Кремлі український напрямок, проведуть зустріч щодо миротворців на Донбасі в жовтні.
Про це заявив колишній посол США в Росії й Україні Джон Теффт в інтерв’ю російському виданню “Коммерсант”.

“Ми будемо обговорювати це питання з владою України і іншими країнами, включаючи Росію. Як я вже говорив, Курт Волкер буде зустрічатися з Владиславом Сурковим на початку жовтня. Ми вважаємо важливим спробувати прийти до взаєморозуміння щодо питання про мандат можливої миротворчої місії. Але ті критерії, про які я згадав, дуже важливі і вони будуть ключовими при прийнятті рішення [про відправку місії ООН], оскільки ми виходимо з того, що будь-яка подібна операція повинна передусім сприяти виконанню мінських домовленостей”, – заявив Теффт в інтерв’ю по закінченні дипмісії в РФ.

Дипломат додав, що такий мандат місії повинен бути заснований на повазі до суверенітету України і сприяти меті відновлення її територіальної цілісності.

“Миротворчі сили ООН повинні бути наділені широким мандатом, який дозволив би їм працювати на всій території, де відбувається конфлікт, включаючи можливість міжнародного контролю української сторони кордону між Україною і Росією, з тим, щоб уникнути поглиблення або інституціоналізації розділових ліній всередині самої України”, – зазначив Джон Теффт.

При цьому екс-посол заявив про можливість поступового послаблення санкцій щодо РФ у разі врегулювання ситуації на Донбасі.

“Думаю, що нинішня адміністрація США дотримується тих же поглядів: якщо ми зможемо добитися прогресу в Донбасі, то ми будемо готові скасувати частину санкцій. Але поки ми навіть не наблизилися до цієї мети, так що серйозної розмови на цю тему (полегшення санкцій) не було”, – сказав Теффт.

Читайте також:
США підтримали розміщення миротворців ООН по всьому Донбасу, і на кордоні з РФ

Волкер: Введення на Донбас миротворців ООН дозволить провести там вибори

Як повідомляла “Новинарня“, президент України Петро Порошенко на Радбезі й Генасамблеї ООН виступив з ініціативою розгорнути миротворчу місію на Донбасі. Причому в цій місії не має бути росіян, і вона має поширюватися на всю територію Донбасу, включно з україно-російським кордоном.
США підтримали українську ініціативу введення миротворчої місії Організації Об’єднаних Націй на Донбас.
Водночас Росія наполягає на власному проекті задіяння міжнародного контингенту ООН для охорони СММ ОБСЄ лише на лінії розмежування.
Україна веде роботу з представниками країн-членів Радбезу ООН щодо просування свого проекту резолюції.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна