Трьом високопосадовцям Нацполіції й екс-МВС повідомили підозри у справах Майдану, – ЗМІ

 

Трьом посадовцям із системи МВС і Нацполіції повідомили про підозру у “справах Майдану”.
Це зробили вранці, у п’ятницю, 29 вересня, слідчі департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури, передають “Тексти”.

Зазначається, що двоє підозрюваних досі обіймають керівні посади у Національній поліції. Третій – колишній міліцейський високопосадовець, зараз – керівник групи з охоронної діяльності департаменту безпеки НАК “Нафтогаз України”.

За даними журналістки “Текстів” Ольги Худецької, підозрюваними є:

  • Ігор Бабич, голова департаменту превентивної діяльності Нацполіції
    (під час Майдану – головний інспектор відділу організації служби управління організації служби роботи конвойних підрозділів спеціальних установ і судової міліції департаменту громадської безпеки МВС);
  • Анатолій Серединський, заступник голови департаменту превентивної діяльності Нацполіції
    (під час Майдану – начальник відділу організації служби управління організації служби роботи конвойних підрозділів спеціальних установ і судової міліції департаменту громадської безпеки МВС);
  • Сергій Поготов, керівник групи з охоронної діяльності департаменту безпеки НАК “Нафтогаз України”
    (під час Майдану – перший заступник керівника департаменту громадської безпеки МВС; за даними ЗМІ, надалі, у 2015 році, керував службою безпеки “Київпарктранссервісу”).

Підозри стосуються розробки проектів постанов Кабміну, якими надавався незаконний дозвіл  на використання спецзасобів (гранат), привезених з Росії під час Майдану; видачі силовикам у лютому 2014 року цих гранат для використання у нападах на протестувальників; координації (сприяння) працівників силових відомств під час штурму Майдану 18-19 лютого; надання позабюджетних грошових виплат силовикам для схиляння їх до вчинення злочинів стосовно протестувальників (щодо одного з підозюваних).

Підозра Сергія Поготова та Анатолія Серединського включає в тому числі пособництво в умисному убивстві, що було вчинене за попередньою змовою групою осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб.
Серед інших інкримінованих статей ККУ – 340 (незаконне перешкоджання мітингам), 365 (перевищення влади та службових повноважень), 121 (умисне тяжке тілесне ушкодження).

У цих трьох осіб проведено обшуки, вони чекають обрання запобіжних заходів у Печерському райсуді.

Слідчі будуть просити в суду взяти всіх трьох під варту.

Станом на пів на другу п’ятниці у департаменті Нацполіції прокоментували лише те, що “у рамках своїх процесуальних обов’язків Національна поліція співпрацює зі слідством”. Від відповідей на будь-які інші питання відмовились, спрямувавши до прокуратури, інформує Ольга Худецька.

Читайте також:
Суд не відсторонив від посади “антимайданівського” генерала Гриняка,
але забрав паспорт

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна