У Генштабі розповіли, як бідував Калинівський арсенал. А тепер на ньому буде система раннього виявлення

 

Впродовж 2011-2012 року фінансування військової частини поблизу Калинівки на Вінниччині фактично не здійснювалось, а у 2012 році 48-й арсенал мав бути розформований. Таке рішення було прийнято колишнім керівництвом Збройних сил України, яке планувало частину боєприпасів, які тут зберігались, продати, решту утилізувати, а залишки перемістити в інші місця зберігання.
Про це на брифінгу 28 вересня розповів начальник Озброєння Збройних сил України Микола Шевцов.

“Впродовж років Незалежності України питаннями зберігання боєзапасу, розбудовою складів та арсеналів особливо ніхто не займався. В основному направленість була на продаж, утилізацію. Ця військова частина (під Калинівкою) у 2012 році мала бути розформована. Але у 2015 році начальник Генерального штабу Збройних сил України прийняв рішення скасувати розформування цієї частини і почати її обладнання як арсеналу для зберігання боєприпасів. У 2014 році було виділено близько 625 тис. грн. на підтримання першочергових заходів, які забезпечують безпеку арсеналу. В 2015 році – 760 тис. грн. на обслуговування цього арсеналу. У 2016 році сюди було вже виділено 2 млн. 275 тис. грн і у 2017-му – 25 млн. грн., які було заплановано використати для забезпечення в першу чергу засобів раннього виявлення”, – зазначив генерал-майор Микола Шевцов.

За його словами, на арсеналі вже найближчими днями розпочнеться монтаж вишки, на якій буде встановлено систему раннього виявлення, засоби боротьби з безпілотними літальними апаратами.
Підготовчі роботи були проведені ще до настання надзвичайної ситуації.

“Це перший арсенал, на якому ми впроваджуємо таку новітню систему, і до кінця року всі арсенали будуть обладнані засобами раннього виявлення”, – зазначив начальник Озброєння ЗСУ.

“Станом на вечір 28 вересня вибухи на військовому арсеналі поблизу Калинівки практично припинилися, але поодинокі детонації боєприпасів виникають на технічній території. Їх спричинює перепад температур, оскільки на територію де була пожежа, авіацією скидається вода”, – розповів генерал Шевцов.

“Але ці вибухи для місцевого населення, навколишніх сіл загрози не несуть”, – пояснив начальник Озброєння ЗСУ.

Він повідомив, що поодинокі вибухи можуть тривати ще впродовж трьох-чотирьох днів.

За словами начальника Озброєння, зараз на території працюють гусеничні пожежні машини, машини розгородження, залучено сім пожежних танків. Вони чергують безпосередньо в зоні ліквідації.
Машини розгородження роблять проходи в завалах, щоб танки могли дістатися кожної ділянки і залити водою аби не допустити загорянь.

Прибули групи розмінування від Збройних сил України. Всього планується залучити близько 50 груп чисельністю 300 осіб. Також прибули групи розмінування від ДСНС, які спільно будуть розміновувати територію на арсеналі, зазначив Шевцов.

За його словами, більшість майна та боєприпасів, які зберігались на арсеналі, врятовані. Це зроблено завдяки професійним діям персоналу частини, який грамотно організував процес гасіння, що сприяло нерозповсюдженню вогню на інші місця зберігання та забезпечило мінімальні ушкодження.

48-й арсенал. Фото МОУ

“Боєприпаси в закритих, підземних, арочних та залізобетонних сховищах залишились неушкодженими. Також хочу наголосити, що на складах Збройних сил України хімічні боєприпаси відсутні”, – сказав генерал-майор Микола Шевцов.

Читайте також:
Евакуйовані після пожежі на Калинівському арсеналі вже повернулися в домівки

Турчинов слідом за “Народним фронтом” вимагає
відповідальності Муженка за Калинівку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна