Нова пожежа й вибухи на артскладах: тепер Калинівський район Вінниччини. ВІДЕО

 

У Калинівському районі Вінницької області, біля села Сальник – пожежа на складах із боєприпасами, гримлять вибухи на 48 арсеналі ЗСУ.

Місцеві жителі повідомляють, що вибухи почалися ввечері у вівторок, 26 вересня, після 21:00.
Спочатку вони відчули сильні поштовхи, потім з’явилася заграва, звуки вибухів і сліди розлітання снарядів, як під час феєрверку.

Фото: MyVin

“Дорога перекрита. Потяги стоять. Спалахи чути та видно з Вінниці!” – пише місцеве видання MyVin.com.ua.

За його інформацією, людей, які проживають на території військової частини у Сальнику, евакуювали до Калинівки.

“В нас тут зараз, як війна, – розповів один із мешканців на території військової частини у Сальнику телефоном. – Вибухи, все трясе, розлітається, повно диму, крики, плач – жах… Поки що нас евакуювали у Калинівку, далі куди нас відвезуть – невідомо”.

* * *

Прес-служба МВС інформує: “26 вересня близько 22:00 до підрозділів ДСНС надійшла інформація про вибухи боєприпасів на військових складах Міністерства оборони України, розташованих поблизу смт Калинівка Вінницької області.
На гасіння пожежі від військової частини залучено 2 пожежних танки. До місця події направлено підрозділи ДСНС. На місці події формується зведений загін”.

* * *

Начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко виїхав із Києва на місце подій. Про це повідомляє його ФБ-сторінка.

“Терміново виїхав з групою офіцерів ГШ до Калинівки – на місце надзвичайної ситуації”, – ідеться в дописі Муженка близько 23:30.

* * *

“Вживаються усі заходи щодо локалізації та гасіння пожежі на місці, працюють два пожежні танки, пожежні розрахунки військової частини та відповідні розрахунки Державної служби з надзвичайних ситуацій”, – повідомили в Генеральному штабі ЗСУ.

У прес-службі ГШ зазначили, що пожежа сталася “на окремих площадках складів Збройних сил України, що розташовані в районі населеного пункту Калинівка на Вінниччині”.

* * *

У радіусі 50 кілометрів від вибухів на військових складах на Вінничині закрито повітряний простір.
Про це у “Фейсбуці” повідомив заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк.

За його словами, першу інформацію про вибухи було отримано від екіпажу літака авіакомпанії “Бєлавіа”, який прямував за маршрутом Ларнака-Мінськ.

Наразі Мініфраструктури очікує уточнень від Генштабу ЗСУ та командування Військово-повітряних сил України щодо зони обмежень польотів повітряних суден.

Також закрито рух залізничним перегоном Сосонка–Калинівка, ДН-3 Жмеринка.

Вирішується питання про відправлення пожежних поїздів та групи розмінування ДССТ до місця надзвичайної події.

Очевидці в соцмережах пишуть, що всі потяги через Вінницю в бік Києва зупинилися.

* * *

По тривозі підняті працівники поліції Вінницької, Житомирської та Хмельницької областей, які вирушили до місця НП.
Про це у заявив перший заступник голови Нацполіції В’ячеслав Аброськін.

“Сьогодні, 26 вересня, о 21.50 до Калинівського відділу поліції Вінницької області надійшло повідомлення про детонацію боєприпасів на території однієї з військових частин.
За моїм наказом по тривозі підняті працівники поліції Вінницької, Житомирської та Хмельницької областей. Для координації діяльності усіх підрозділів поліції на місце події відряджено заступника глави Нацполіції Олександра Фацевича. Разом з ним до Вінницької області відбули працівники апарату Нацполіції.
На місці розгорнуто діяльність ситуаційного центру Вінницької обласної поліції – для евакуації людей із зони можливого ураження.
Зараз поліцейські разом із нацгвардійцями організували перекриття в’їздів до Калинівки, а також здійснюють евакуацію жителів міста та прилеглих сіл.
Крім того, правоохоронці забезпечують збереження залишеного людьми майна від мародерів“, – ідеться в дописі Аброськіна в “Фейсбуці”.

* * *

Керівництво Вінницької області виступило зі зверненням до населення у зв’язку із надзвичайною ситуацією.

Шановні жителі Вінницької області!

В області склалась надзвичайна ситуація у зв’язку із пожежею на військових складах поблизу Калинівки.

Ситуація контролюється службою надзвичайних ситуацій, правоохоронними органами, військовими та обласною державною адміністрацією.

Евакуація населення здійснюється організовано з населених пунктів: м. Калинівка, с. Сальник, с. Павлівка.

Пункти збору:

  • Калинівський технологічний технікум,
  • Калинівський районний Будинок культури,
  • с. Сальник, сільський будинок культури,
  • с. Павлівка, загальноосвітня школа та сільський будинок культури.

Прохання  мешканців зазначених населених пунктів організовано прибути до пунктів збору і до прибуття автобусів знаходитись в укритті!

До решти жителів Вінниччини прохання не виходити з будинків та не виїжджати!

На дану хвилину всі медичні заклади забезпечені усім необхідним.

* * *

Після полуночі стало відомо, що до Вінниці, ближче до місця подій, прибув прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

* * *

За словами очевидців, з початком доби 27 вересня частота й сила детонації на артскладах посилилася.
Однак тип снарядів, що детонують, такий, що розліт відбувається недалеко від арсеналу, максимум на 2 км.

Мешканці Києва в соцмережах повідомляють, що глухе відлуння вибухів чути і в столиці – за 220 км від Калинівки.

* * *

Станом на 2:30 постраждалих внаслідок вибухів і пожежі немає, повідомила в ефірі каналу “Прями” прес-секретар вінницької обласної поліції Ірина Добровольська.

За її словами, вже евакуйовано шість населених пунктів – по три села в Калинівському і Вінницькому районах.
Людей масово вивозять автобусами.

Порядок забезпечують дві сотні поліцейських і тисяча військових Національної гвардії.

* * *

Для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації залучено 1255 осіб та 47 одиниць техніки, у тому числі від ДСНС — 155 чоловік особового складу та 39 одиниць техніки, від Міністерства оборони України – 30 чоловік особового складу та 5 одиниць техніки, у тому числі два пожежні танки, від ВАТ “Укрзалізниця” – три пожежні потяги.
Про це повідомила прес-служба ДСНС о 01:14.

* * *

О 2:40 у включенні на “Прямому” каналі прем’єр-міністр Володимир Гройсман, який перебуває у штабі на місці подій, заявив, що ситуація є контрольованою, “працюють всі служби, займаються своєю роботою”, мобілізовано належні служби та техніку.

“Це дуже серйозна надзвичайна ситуація, але ми її приборкаємо. Все буде добре”, – сказав глава уряду.

За його словами, людей евакуюють із 5-кілометрової зони імовірного розльоту снарядів, що детонують. Вінницька ОДА надала належну кількість транспорту для евакуації.

Організовано три пункти тимчасового перебування евакуйованих.

Відповідаючи на запитання про причини НП, Гройсман сказав: “Попередньо фахівці вважають, що це не було самозапалення. Але хай це коментують компетентні органи”.

* * *




Як відомо, під Сальником розташований 48-й арсенал (в/ч А1119) – база зберігання боєприпасів Збройних сил України.

За даними з відкритих джерел, станом на 2017 рік на цих складах зберігалося 188 тис. тонн боєприпасів на території у 60 га.
Калинівський арсенал називають другим за розмірами в Україні.

* * *

Як повідомляли цього дня в прес-службі Вінницької обласної державної адміністрації, 26-27 вересня на території Вінниці та прикордонних районів області проходять антитерористичні навчання.

Зазначалося, що тренування відбуваються в умовах, максимально наближених до реальних. Їх організовує координаційна група антитерористичного центру при Управлінні СБ України у Вінницькій області за участі Національної поліції, Нацгвардії, ДСНС, ЗСУ, прикордонників, інших регіональних суб’єктів боротьби з тероризмом, органів влади та самоврядування.

УСБУ у Вінницькій області зверталося з проханням до мешканців та гостей регіону з розумінням поставитись до заходів, які будуть проводитись в рамках учбової антитерористичної операції.
А саме: у громадян можуть перевіряти документи, що посвідчують особу, а також робити огляд особистих речей. Також можливе тимчасове обмеження або заборона руху транспортних засобів і пішоходів на вулицях та дорогах.


Калинівка – це вже третя в 2017 році пожежа на військових складах в Україні, що супроводжується детонацією, вибухами й розлітанням снарядів.

23 березня пожежа спалахнула на території 65-го ракетно-артилерійського арсеналу в місті Балаклія Харківської області. Тоді внаслідок катастрофи загинула одна цивільна жінка, чотири особи були поранені, пошкоджені 265 будівель. За деякими оцінками, через пожежу в Балаклії Україна втратила снарядів на $1 млрд.

22 вересня внаслідок пожежі в полі загорівся склад снарядів у базовому таборі одного з підрозділів ЗСУ біля села Новоянисоль Нікольського району Донецької області. Ніхто не постраждав.

29 жовтня 2015 року військові склади загорілися у місті Сватове, що на Луганщині, де зберігалося майже 3,5 тис. тонн боєприпасів. У місті було пошкоджено майже тисячу квартир та півтори тисячі приватних будинків. Чотири людини загинули, 16 -отримали поранення.

Читайте також:
Історія пожеж на військових складах:
де в Україні вибухали боєприпаси

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна