Навчання “Захід-2017” були тільки “умовно відкритими” для міжнародних спостерігачів, – Генштаб

 

Та частина спільного російсько-білоруського стратегічного навчання «Захід-2017», до спостереження за якою були допущені міжнародні спостерігачі, була лише «умовно відкритою». Через це представники запрошених держав не мали змоги переконатися у відповідності заявлених цілей навчань дійсним формам та способам застосування військ Республіки Білорусь та Російської Федерації.

Як повідомляє Управління зв’язків з громадськістю ЗСУ, такого висновку дійшли українські спостерігачі, які згідно з положеннями Віденського документу 2011 року та на запрошення білоруської сторони брали участь у спостереженні за військовою діяльністю на території Білорусі під час проведення етапу практичних дій військ у рамках Спільного стратегічного навчання «Захід-2017».

“Спостереження проходило на полігонах «Борисівський» (Мінська область), «Осиповицький» (Могилевська область), «Домановський» та «Ружанський» (Брестська область). Відвідування полігонів «Лепельський» та «Лосвідово», а також ділянок місцевості «Дретунь» та Глубовського району Вітебської області не проводилось”, – інформує Управління верифікації Генштабу ЗСУ.

За висновком представників Збройних Сил України, приймаюча сторона ігнорувала передбачену Віденським документом-2011 можливість спілкування спостерігачів з особовим складом білоруських та російських підрозділів. Крім того, білоруською стороною було відмовлено у відвідуванні місць тимчасової дислокації військових частин та підрозділів РБ та РФ у польових таборах.

“Тема навчань та практичні дії залучених військових частин і підрозділів значно відрізнялись. Оборонна тематика навчань протягом їх проведення не відповідала замислу. Військові частини та підрозділи виконували наступальні дії, завдавали поразки противнику в районах зосередження, на аеродромах та маршрутах висування”, — зазначають у Генштабі.

У спостереженні за навчаннями брали участь по двоє представників від Латвії, Литви, Норвегії, Польщі, Швеції, України та Естонії.

Як зазначала “Новинарня“, спільне стратегічне навчання “Захід-2017” збройних сил Росії і Білорусі проходило з 14 по 20 вересня.
Навчання відбувалися на полігонах у Республіці Білорусь, а також у Калінінградській, Ленінградській і Псковській областях РФ.
18 вересня маневри на полігоні “Лузький” у Ленінградській області відвідав президент Росії Володимир Путін.

Задумом навчань було передбачено, що на територію Республіки Білорусь і Калінінградської області Російської Федерації проникли екстремістські групи, що ставлять собі за мету проведення терористичних актів і дестабілізацію обстановки в Союзній державі. Екстремісти “республіки Вейшнорія” нібито мали зовнішню підтримку, отримуючи матеріально-технічну допомогу, озброєння і військову техніку з повітря і моря. Учасники навчань протидіяли “бандформуванням” з метою їх ізоляції та ліквідації.

На навчаннях “Захід-2017” в Ленінградській області російський вертоліт випустив ракету по глядачах.

У Міноборони та Генштабі ЗС України, а також у штаб-квартирі НАТО неодноразово висловлювали занепокоєння масштабом навчань “Захід-2017” РФ і РБ, відзначаючи їх як потенційну загрозу безпеці не лише України, а й країн Євросоюзу та НАТО.
Голова Військового комітету НАТО Петр Павел висловлював думку, що ці навчання схожі на підготовку до великої війни. 
Начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко заявив, що Україна готова до різних сценаріїв розвитку ситуації, пов’язаної з навчаннями “Захід-2017” за участю військ країни-агресора.

Висловлювалися припущення, що російські війська можуть після навчань залишитися в Білорусі за “кримським” сценарієм. Проте 21 вересня Росія почала виводити війська і техніку.

Президент Олександр Лукашенко не став забороняти антипутінські та антиросійські виступи напередодні маневрів.

Напередодні початку в Білорусі маневрів “Запад-2017” в Україні стартували навчання “Непохитна стійкість” та були приведені в бойову готовність Повітряні сили ЗСУ.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна