Російська офіційна пропаганда почала виправдовувати вторгнення СРСР в Польщу 1919 року

Російська пропагандистська медіагрупа Life опублікувала матеріал, який “обґрунтовує”, нібито синхронне з Німеччиною вторгнення СРСР на територію Польщі не було агресією.

Текст з назвою “Вторгнення СРСР в Польщу. “Удар у спину” чи необхідність?” винесений нагору стартової сторінки сайту Life.ru.

Ідея публікації – довести “помилковість” загальновизнаної позиції про те, що СРСР і гітлерівська Німеччина спільно почали Другу світову війну, домовившись у пакті Молотова-Ріббентропа про вторгнення у Польщу та її розподіл.

“Якщо без гніву і пристрасті розглянути події вересня 1939 року, у діях радянської держави виявляється цілком чітка логіка”, – стверджує видання.

Текст починається зі звинувачень на адресу Польщі, яка нібито заважала СРСР стримувати агресію Гітлера проти інших країн, у тому числі Чехословаччини. “СРСР був готовий виступити на захист Чехословаччини. Однак Польща навідріз відмовилася пропустити радянські війська через свою територію”, – пояснює автор тексту Євгеній Норін.

Напад СРСР на Польщу у вересні 1939 року, на думку видання, не можна вважати агресією через те, що німці на той момент вже зламали опір польської армії.

Стверджується, що цей напад (попри те, що він був попередньо узгоджений  між Москвою та Берліном у пакті Молотова-Ріббентропа) був різновидом протидії Гітлеру з боку СРСР.

“16 вересня німці вийшли до Білостока, Бреста і Львова. У цей момент до Польщі вступила й Червона армія. Теза про удар в спину не витримує жодної критики: ніякої “спини” вже не існувало. Власне, тільки факт наступу радянської червоної армії і зупинив німецькі маневри.
СРСР міг ще глибше просунутися в Польщу, однак Сталін і Молотов вважали за краще цього не робити”, – стверджується в тексті.

Як відомо, медіагрупу Life вважають одним з ключових рупорів російської пропагандистської машини.

Читайте також:
Російський телеканал Life припиняє мовлення

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна