Пам’ятник Калашникову перероблять: у Росії визнали, що на ньому німецький “Штурмгевер” StG 44

Російські відповідальні особи та ЗМІ визнали, що на постаменті пам’ятника зброяру Михайлу Калашникову, днями відкритого в Москві, зображене креслення німецького автомата “Штурмгевер” StG 44, який вважають зразком для радянського АК-47 та який використовувався Третім рейхом у Другій світовій війні.

Як передає “Новинарня“, таке твердження міститься зокрема в інформації газети “Московский комсомолец”.

У свою пропагандистський ресурс Life в рубриці “Думки” виступив із різкою критикою на адресу міністра культури РФ та голови Російського військово-історичного товариства (РВІО) Володимира Мединського, нібито причетного до появи такого оздоблення на п’єдесталі Калашиникову.

“А раптом Володимир Мединський щось наплутав і він повинен був очолити не РВІО, а ГВІО, в сенсі Германське військово-історичне товариство, яке справно вшановує німецький конструкторський геній і союзників Третього рейху?” – ідеться в дописі на сайті Life.

Те, що на зворотньому боці московського постаменту зображено креслення не АК-47, а німецького автомата Sturmgewehr StG 44, підтвердив також експерт зі стрілецької зброї, офіційний інтернет-представник концерну “Калашников” Максим Попенкер.

“Я не знаю, чому ця схема там опинилася – через чиюсь некомпетентність чи зі злого наміру. Але її потрібно звідти прибрати. В ідеалі – взяти “консультантів”, які це пропустили, дати їм у руки наждачний папір, і нехай стирають дочиста”, – написав Попенкер у “Фейсбуці”.

Сам скульптор Салават Щербаков, який створив пам’ятник Калашникову, в розмові з Російською службою BBC допустив, що на монументі могла бути “помилково зображена” схема StG 44. Він висловив готовність внести правки в композицію.

Відправною точкою для критики став виступ у “Фейсбуці” одного з російських істориків.

Фахівець з історії військової техніки Юрій Пашолок у соцмережі для порівняння навів фото кресленні на постаменті та схему автомата StG 44, розробленого в Німеччині 1944 року.

“Тільки не кажіть, що це вони випадково. За таке треба бити, боляче і прилюдно. Це хлопчики-скульптори, блін!” – написав Пашолок.

Скульптор Щербаков визнав: “Помилка закрастися могла. Ми радилися з фахівцями… Але якщо з’явився ще якийсь фахівець, який думає інакше, ми з вдячністю приймемо від нього інформацію, якщо щось не так – підправимо. Але ніякого злого наміру, що хтось підсунув якусь козу, чортика або диявола, такого немає”.

Автор зазначив, що при роботі над пам’ятником звертався в музеї та архіви, але “щось брали і з інтернету”.

“Я думаю, він (Пашолок) патріот, напевно, тому ми з ним порозуміємося. Може, ми щось навіть внесемо ще за його порадою”, – заявив скульптор.

У Російському військово-історичному товаристві, яке виступило замовником пам’ятника Калашникову, також визнали, що помилка мала місце, і пообіцяли її виправити.

“Ми хочемо подякувати тій людині, яка помітила креслення, оскільки до сьогоднішнього дня фахівцями в конструкції автоматів ми не були. І зараз ми вказали на це скульптору Салават Щербакову. Він збирається цю плиту демонтувати, оскільки дійсно він і його підмайстер щось наплутали”, – заявив агентству “Москва” виконавчий директор РВІО Владислав Кононов.

Водночас він зазначив, нібито цей інцидент підтверджує, що Калашников був самостійним конструктором і не спирався на чужі розробки.

“Завдяки помилці, зробленій з вини скульптора, кожен охочий бачить, що StG і автомат Калашникова – це цілком різні автомати, і звинувачувати Калашникова в запозиченні категорично неправильно”, – сказав директор РВІО.

 

 

ОНОВЛЕНО. Удень 23 вересня з постаменту пам’ятника Калашникову видалили схему StG 44.

Як повідомляє ТАСС, фахівці майстерні Салавата Щербакова прибрали зображення шліфмашиною, і до понеділка там має з’явитися правильне креслення.

Читайте також:
У Москві відкрили пам’ятник Калашникову.
Путін схвалив, Макаревич розкритикував

Як відомо, поширеним є висновок, що червоноармієць-самоук Михайло Калашников скопіював свій автомат із німецького StG 44 конструкції Гуго Шмайссера.
Цю версію підтверджує зовнішня схожість StG 44 та АК-47, відсутність патентів і рефератів Калашникова на винахід цієї зброї, а також той факт, що конструкція радянського автомата з’явилася в час, коли в Іжевську після війни працювала група полонених німецьких інженерів на чолі з Шмайссером.

Два автомати мають подібний зовні вигляд та калібр 7,62 мм.

Противники цієї версії у свою чергу відзначають деякі відмінності внутрішньої конструкції двох автоматів, а також те, що АК вийшов легшим за “Штурмгевер”, гнучкішим конструктивно і надійнішим, що й зробило його найпоширенішою стрілецькою зброєю у світі.
Утім, ці твердження не спростовують припущення, що АК в Іжевську сконструювали німецькі полонені, а не юний самоук Михайло Калашников із села на Алтаї, який не мав інженерної освіти.

Читайте також:
У Луганську підірвали другий пам’ятник бойовикам “ЛНР” за два місяці. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна