Росія знову змінила позицію щодо миротворців на Донбасі

 

Росія знову змінила позицію щодо миротворчої місії ООН на Донбасі та згодна розмістити її тільки на лінії розмежування з Україною.
Як передає УНІАН, про це заявила офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова, коментуючи заяви президента України Петра Порошенка під час візиту до США.

“Зараз у стінах Організації Об’єднаних Націй розробляється і опрацьовується російський проект резолюції з приводу участі ООНівських миротворчих сил. Багато спекуляцій було на цю тему, дуже багато спекуляцій було в ЗМІ України щодо того, що нібито миротворці будуть розміщуватися на всій території Донбасу. Я хотіла б нагадати, про що йдеться. Це дуже важливе питання. Вони (миротворці) будуть розгортатися на лінії зіткнення, де знаходяться спостерігачі ОБСЄ, для того, щоб забезпечувати їх безпеку. Не більше і не менше. Усі двозначні міркування неприпустимі – тут треба бути гранично чіткими”, – підкреслила Захарова.

Водночас вона зауважила, що в ООН розглядається як російський проект резолюції, так і пропозиції інших країн, і говорити про те, що саме й коли ляже на стіл Радбезу для голосування, поки зарано.

Коментуючи домовленості щодо надання Вашингтоном військової допомоги Києву, Захарова також сказала: “Зараз осінь 2017 року, і ми бачимо, як слова «летальна зброя» використовується «президентом миру» майже щодня. Я думаю, що це привід замислитися, в якій ситуації перебуває Україна. Щодо того, прораховуємо чи ні. Звичайно, прораховуємо розвиток ситуації”.

При цьому речниця МЗС країни-агресора висловила жаль, що Петро Порошенко завойовував голоси виборців під гаслом, що він буде “президентом миру”.

Захарова вважає, що для багатьох поняття Мінських домовленостей стає “чимось віртуальним”, але насправді це “сьогоднішня реальність”. За її словами, сторони мають робити все, щоб дотримуватися саме цього курсу.

Нагадаємо, 21 вересня глава МЗС РФ Сергій Лавров з трибуни ООН заявив, що врегулюванню кризи в Україні сприятиме російська пропозиція щодо миротворців.

Як відомо, висловлена раніше президентом РФ Путіним пропозиція полягає у введенні на Донбас миротворчої місії ООН, але тільки для охорони спостерігачів СММ ОБСЄ.
Спершу глава Кремля заявляв про можливість роботи такої місії лише на лінії розмежування ОРДЛО з Україною, потім погодився на миротворців по всьому Донабасу.

Заявлена Києвом позиція полягає у введенні миротворців на весь Донбас включно з кордоном України та Росії, а також у недопущенні до роботи в такій місії російських військових.
Про це на Радбезі й ГА ООН 20 вересня заявив президент України Петро Порошенко.
Після переговорів з президентом Дональдом Трампом він сказав, що такий підхід підтримують і США.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна