“Із забороною писати”. Суд у Сімферополі виніс вирок українському журналісту Миколі Семені

 

Підконтрольний Москві Залізничний районний суд Сімферополя (окупована Росією АР Крим) у п’ятницю, 22 вересня, оголосив вирок 67-річному кримському журналісту Миколі Семені.

Як повідомляє видання “Крим. Реалії”, автором якого був Семена, журналістові призначено покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном три роки і забороною займатися публічною діяльністю на три роки.

Крім того, комп’ютер Семени, вилучений під час обшуку, має бути конфіскований на користь держави Російська Федерація.

Підтримати Семену прийшли кримські татари, зокрема Ільмі Умров, якому окупаційна Феміда має винести вирок наступного тижня.

Напередодні Микола Семена виступив у суді з останнім словом, заявивши, що якщо йому винесуть обвинувальний вирок, це позначиться на всій журналістиці в Росії.

Як інформувала “Новинарня“, прокурор вимагав для Семени дещо жорсткіше покарання – у вигляді трьох років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на три роки і позбавленням права займатися будь-якою громадською діяльністю упродовж трьох років.

Автор українських сайтів “Радіо Свобода” і “Крим. Реалії” Микола Семена був обвинувачений російською владою в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії.

У квітні 2016 року співробітники ФСБ Росії в окупованому Криму провели обшук вдома в Семени і порушили кримінальну справу проти нього за статтю, написану під псевдонімом, в якій ішлося про те, що громадська блокада Криму має прискорити деокупацію півострова.
Після цього журналіста кілька годин допитували у ФСБ. Згодом Микола Семена був відпущений під підписку про невиїзд.

Микола Семена заявляв, що в своїх матеріалах він реалізовував право на вільне вираження думки.

Міністерство закордонних справ України закликало російську владу анексованого Криму припинити переслідування українських журналістів на півострові, і зокрема Миколи Семени.

У листопаді 2016 року Микола Семена став лауреатом премії Національної спілки журналістів України.

Читайте також:
Російський “Меморіал” визнав Миколу Семену політв’язнем

Сильний виступ Ільмі Умерова перед вироком у Сімферопольському суді: “Зустрінемося в Гаазі!” ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна