Наливайченко побував на допиті в СБУ у справі про польоти Медведчука в РФ. Поліграф проходити не хоче

 

У Службі безпеки України в четвер, 21 вересня, допитали екс-голову СБУ Валентина Наливайченка як свідка у справі про сприяння правоохоронцями у незаконному перетині кордону колишніми високопосадовцями, зокрема Віктору Медведчуку.

Про це повідомив прес-центр СБУ.

“Головним слідчим управлінням Служби безпеки України розслідується кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332 КК України, у ході якого досліджуються факти сприяння співробітниками правоохоронних органів, у тому числі і Служби безпеки України, колишнім високопосадовцям та керівникам правоохоронних органів у незаконних перетинах державного кордону України протягом 2014-2015 років”, – йдеться в повідомленні СБУ.

Правоохоронці в рамках провадження встановили, що у 2014-2015 роках співробітники СБУ “організували незаконний перетин державного кордону України одним із колишніх керівників СБУ, який разом із лідером ГО «Український вибір» Віктором Медведчуком здійснив декілька вильотів до Російської Федерації без проходження прикордонного та митного контролю”.

За цим фактом одному із співробітників СБУ вручено повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України.

Зазначається, що під час розслідування виникла необхідність допитати як свідка колишнього голову СБУ Наливайченка.

Начальник ГСУ СБУ Григорій Остафійчук у відеоуоментарі для відомчого сайту заявив: “Я думаю, що Валентин Олександрович [Наливайченко] щиро і правдиво буде допомагати слідству і суду встановити істину по кримінальному провадженню, яке розслідується щодо перельотів у 2014-2015 роках “шановного” пана Медведчука до Російської Федерації, і, думаю, допоможе встановити слідству істину”.

“Валентин Олександрович будучи довгий час керівником Служби безпеки і розуміє, що показання свідка є значущими у будь-якому кримінальному провадженні, а якщо вони ще й підкріплені, так сказати, судово-психологічною експертизою, яка проводиться із застосуванням поліграфу, то це підсилює ці показання”, – додав начальник ГСУ СБУ.

Він наголосив, що СБУ запропонувала Наливайченку пройти з цього приводу поліграф – детектор брехні.
“…На що він поки відмовився. Але маємо надію, що він дослухається до нас, і допоможе встановити істину в даному кримінальному провадженні”, – сказав Остафійчук.

Як відомо, раніше Наливайченко на прес-конференції заявив, що його викликають на допит до СБУ, і він піде на допит “з документами, які доводять наявність зв’язків з ФСБ РФ керівництва як найближчого оточення самого Порошенка, так і СБУ. Керівництва, не рядових співробітників”.

Варто зазначити, що у 2016 році екс-голова СБУ Валентин Наливайченко, який очолює партію “Справедливість”, уклав союз із політичною силою Юлії Тимошенко, оголосив про створення спільних штабів для осінніх виступів та нещодавно разом із нею підтримував перехід через кордон поза пунктом пропуску Михеїла Саакашвілі.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна