Порошенко на Радбезі ООН: Миротворча місія на Донбасі має відновити справедливість, а не заморозити конфлікт

 

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна потребує допомоги миротворців ООН через збройну агресію Російської Федерації.

Про це він заявив на засіданні Ради безпеки ООН у Нью-Йорку сьогодні, 20 вересня, повідомляє сайт президента.

“Я пишаюся, що Україна вже протягом багатьох років є надійним партнером Організації у миротворчій діяльності. Українські «блакитні шоломи» брали участь в операціях ООН по всьому світу.
Навіть у розпал збройного нападу Російської Федерації Україна не припиняла свою залученість до миротворчості ООН.
А сьогодні плеча миротворчої підтримки ООН потребуємо і ми”, – наголосив Порошенко.

Він наголосив, що “російська мантра «нас там немає» не витримує жодної критики”.

“Ми маємо незаперечні факти, що Росія створює, керує, контролює та фінансує терористів, які діють на Донбасі”, – заявив президент і продемонстрував посвідчення російських офіцерів і солдатів, заарештованих за незаконні дії щодо окупації української землі.

“Трирічна російська агресія вже коштувала Україні більше 10 тисяч вбитих, близько 25 тисяч поранених та майже 1,8 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Для відновлення миру в моїй країні, ще на весні 2015 року я звернувся з офіційним запитом до Президента Ради Безпеки ООН ініціювати відповідні процедури для розгортання миротворчої операції ООН в Україні. З того часу це питання набуло додаткової нагальності”, – сказав Порошенко, наголосивши, що ситуація на Донбасі не покращується і через це, зокрема, страждає мирне населення.

“Моніторингова місія з прав людини в Україні зареєструвала 161 випадків втрат серед мирного населення у зв’язку з конфліктом у період з середини травня по серпень 2017 року, з яких – 26 смертельних випадків та 135 поранень”, – повідомив глава Української держави.

“Право людини на життя, на свободу, на свободу слова, на свободу віросповідання порушується щоденно. Вбити можуть лише за те, що хтось відвідує не ту церкву, говорить не тією мовою – чи просто незгодний. І якщо трагедія такого масштабу не виправдовує миротворчої присутності ООН, то що ж тоді має виправдовувати?” – додав Порошенко.

І зауважив, що “чим швидше ООН розгорне миротворчу місію на Донбасі – тим краще”.

Водночас він наголосив на тому, що шлях до врегулювання конфлікту пролягає через безумовне виведення з України всіх без винятку російських військових і найманців.

“Більше того, має бути забезпечений надійний міжнародний контроль над тимчасово неконтрольованою частиною українсько-російського державного кордону. Це саме той ключ до врегулювання, оскільки не може бути мови про успіх у поверненні миру на Донбас без упередження проникнення російських регулярних військ, озброєнь, обладнання та найманців на Донбас”, – підкреслив Порошенко.

“Розгортання миротворчої операції ООН має радше відновити справедливість, ніж заморозити конфлікт та зацементувати окупацію”, – додав він.

Також Порошенко закликав Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша направити в Україну технічну оціночну місію, на основі оцінок якої будуть розроблені та представлені Раді Безпеки для подальшого розгляду можливі варіанти політичної та безпекової присутності ООН на Донбасі.

Як писала “Новинарня“, з 18 по 21 вересня Петро Порошенко перебуває з робочим візитом у США, де виступить із промовою в ході загальних дебатів Генеральної асамблеї ООН, візьме участь у саміті Ради безпеки ООН з питань миротворчості, заходах високого рівня з питань реформування ООН, а також із питання протидії використанню інтернету в терористичних цілях.

На полях 72-ї сесії Генасамблеї ООН Порошенко проведе низку двосторонніх зустрічей з лідерами країн світу, в тому числі президентом США.

Читайте також:

Перед презентацією миротворчої ініціативи на ГА ООН Порошенко перетнувся з Пенсом

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна