“Нафтогаз” подав позов у Гаагу на $5 млрд. через захоплення Росією активів у Криму

 

Холдинг “Нафтогаз України” подав до Міжнародного трибуналу в Гаазі позов проти Росії з вимогою відшкодувати 5 млрд. доларів збитків, яких зазнала компанія в результаті незаконного захоплення Росією активів НАК “Нафтогаз” у Криму.
Про це повідомила прес-служба компанії.

“НАК «Нафтогаз України» і шість компаній, що входять до групи «Нафтогаз», подали до суду, сформованого при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі, позовну заяву про відшкодування збитків, завданих незаконним захопленням Російською Федерацією активів групи в АР Крим. Збитки групи «Нафтогаз» у результаті окупації Криму наразі оцінюються експертами в суму близько 5 млрд. дол.”, – ідеться в повідомленні компанії.

За інформацією “Нафтогазу”, до позову приєдналися також шість дочірніх компаній-позивачів – “Чорноморнафтогаз”, «Укртрансгаз”, держпідприємство “Лікво”, “Укргазвидобування”, “Укртранснафта” і “Газ України”.

“Винесення судом рішення у цій справі заплановано до кінця 2018 року”, – зазначили в прес-службі НАК.

Як відомо, навесні 2014 року Росія, порушуючи норми міжнародного права, захопила Кримський півострів, а також українські бурові платформи “Петро Годованець” і “Україна”, родовищ природного газу на шельфі Чорного моря тощо.
Для захисту своїх інтересів у жовтні 2016 року “Нафтогаз” ініціював арбітражне провадження відповідно до угоди між Кабінетом Міністрів України і урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій.
У січні 2017 року “Нафтогаз” залучив міжнародну юридичну компанію Covington & Burling LLP, яка має значний позитивний досвід захисту інтересів клієнтів у процесах проти РФ і російських державних компаній. Ця юридична компанія представляла інтереси інвесторів російської нафтової компанії “ЮКОС” у спорі проти РФ і добилася рішення суду про відшкодування 60 млрд. доларів.

Читайте також:
ДПСУ: Росіяни передислоковують віджату в Криму
українську бурову платформу

ДТЕК Ахметова починає судитися з Росією за “віджате” в Криму майно на $500 млн.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна