Іспанські силовики почали затримання каталонців, зайнятих підготовкою референдуму про незалежність

 

Іспанська поліція затримала 12 осіб під час обшуків в офісах регіонального уряду Каталонії, шукаючи документацію щодо запланованого на 1 жовтня референдуму про незалежність.

Як повідомляє The Associated Press, серед затриманих – глава департаменту економіки Каталонії Жозеп Марія Жове, який є заступником віце-президента регіону Оріольда Ункераса.

Поліція та судові органи відмовилися надавати детальну інформацію про операцію, оскільки суддя, який видав ордер на її проведення, поставив гриф секретності.
Міністерство внутрішніх справ Іспанії лише повідомило, що цивільна гвардія Іспанії проводить операцію зі збору доказів у рамках розслідування підготовки референдуму.

Зізначається, що іспанська влада вперше затримала автономістських чиновників Каталонії від початку кампанії за незалежність, яка активно триває з 2011 року.

Днями Мадрид взяв на себе контроль над фінансами Каталонії, щоб запобігти використанню коштів для проведення референдуму про незалежність регіону.

Читайте також:
КС Іспанії “заморозив” рішення Каталонії про референдум. Але та не спиняється

Як інформувала “Новинарня“, 6 вересня парламент Каталонії в Барселоні схвалив закони для референдуму про незалежність регіону. Проведення референдуму запланували на 1 жовтня, його рішення проголошено обов’язковим.

Уряд Іспанії на чолі з прем’єр-міністром Маріано Рахоєм неодноразово наголошував, що не дозволить відокремлення Каталонії.

Конституційний суд Іспанії 7 вересня призупинив дію прийнятого парламентом Каталонії закону про проведення референдуму.
Суд також призупинив дію прийнятого регіональним парламентом Каталонії закону про порядок відокремлення регіону.

У 2014 році у Каталонії було проведено перший референдум за відокремлення від Іспанії, хоча його було заборонено судом і визнано “неформальним”.
Тоді із 6,3 мільйона осіб, що мають право голосувати, 2,3 мільйона прийшли на референдум, з них 80 відсотків висловилися за незалежність Каталонії.

У листопаді 2015 року каталонський парламент затвердив “дорожню карту” досягнення незалежності від центрального уряду в Мадриді. Проте у серпні 2016 року цю постанову каталонського парламенту анулював Конституційний суд Іспанії.

7 квітня 2016 року після кількатижневих дебатів парламент Каталонії підтвердив резолюцію про незалежність, анульовану Конституційним судом Іспанії.

Читайте також:
Каталонія: екс-главу уряду судять за сепаратистський референдум.
Під судом – 40-тисячний мітинг

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна