Верховний суд Іраку намагається зупинити референдум про незалежність Курдистану

 

Верховний суд Іраку наказав зупинити підготовку до планованого в Іракському Курдистані на півночі країни референдуму щодо незалежності цього автономного регіону.

Як сказано в рішенні суду, заборона накладена “до вирішення питань стосовно конституційності” референдуму, що запланований на 25 вересня.

Проведення референдуму про незалежність Курдської автономної області спричинить розділення країни і становить загрозу правовому порядку, заявили судді.

Наразі не ясно, чи виконають це рішення лідери курдського регіону, який часто ігнорує невигідні вказівки Багдада, має власний парламент, уряд і власні правоохоронні органи.

Окрім Іракського Курдистану, курди збираються 25 вересня провести референдум і на спірних територіях Іраку, зокрема в Кіркуку.

Прем’єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді пригрозив курдам військовим втручанням.

США, що є головним союзником влади Іраку, а також ЄС та ООН закликали Іракський Курдистан відмовитися від цього референдуму, що, як кажуть на Заході, може посилити нестабільність в Іраці в час війни, яка триває проти терористичного угруповання “Ісламська держава”, і відвернути увагу від боротьби проти цього та низки інших екстремістських угруповань.

Також різко проти такого референдуму виступають інші країни регіону, передусім Іран і Туреччина, де теж є значні курдські громади – там побоюються, що дії іракських курдів можуть заохотити до активніших сепаратистських дій і курдів у цих країнах.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна