У Москві відкрили пам’ятник Калашникову. Путін схвалив, Макаревич розкритикував

 

У вівторок, 19 вересня, в Москві урочисто відкрили пам’ятник конструктору стрілецької зброї Михайлові Калашникову.
Про це повідомляє “Новинарня” з посиланням на ЗМІ країни-агресора.

Висота монумента – разом із п’єдесталом – становить 7,5 метра. Композиція зображує Михайла Калашникова, який тримає в руках автомат АК-47 власної конструкції.

Скульптура розташована на перетині вулиць Садово-Каретна і Долгоруковська.

Автор композиції – народний художник Росії Салават Щербаков.
За даними росЗМІ, він мав на роботу над монументом рік, і його твір схвалив президент РФ Володимир Путін.

Встановлення пам’ятника Калашникову розкритикував російський громадський діяч, музикант, лідер групи “Машина часу” Андрій Макаревич. Він назвав скульптуру “бездарною й потворною” та заявив, що автомат Калашникова, прийнятий на озброєння 1947 року, застосовувався лише в загарбницьких війнах, які вели й ведуть СРСР та Росія.

“Нехай нам буде чим пишатися. Якщо підрахувати, скільки людей на планеті вбиті з його (Михайла Калашникова) зброї, вийдуть мільйони. Хоча ось що цікаво – війну з фашистами АКМ (автомат Калашникова модернізований) не застав, з’явився згодом. Так де він захищав кордони нашої батьківщини? В Афганістані? В Грузії? В Україні? В Африці?” – написав Макаревич у “Фейсбуці”.

Крім іншого, Макаревич – архітектор за освітою – поскаржився на те, що скульптура – низького мистецького рівня: “Навіть у радянські часи цей бовдур не пройшов би худраду. Ну що ж ми так спотворюємо своє місто, ганьбимося перед усім світом?”

У свою чергу скульптор Салават Щербаков у коментарі одному з пропагандистських росЗМІ заявив, що “багатьом пам’ятник подобається”.

Щербаков додав, що Калашников створював зброю для захисту Росії від ворогів.

“Якби не було Курчатова (фізик – розробник радянської атомної бомби “Н”), якби не було Кошкіна, який зробив танк Т-34, або якби не було Калашникова, що б було з нашою країною, скільки б людей загинуло?” – сказав скульптор.

Михайло Тимофійович Калашников (1919-2013) – радянський і російський військовий, конструктор стрілецької зброї в СРСР та Росії, доктор технічних наук, генерал-лейтенант. Конструктор автомата Калашникова, пістолета-кулемета Калашникова та ін.
Герой Російської Федерації, двічі Герой соціалістичної праці, лауреат Сталінської та Ленінської премій.
Член КПРС з 1952 року, партії “Єдина Росія” – з 2001 року; депутат Верховної ради СРСР 1950–1954 рр.
Служив у Червоній армії в Київському військовому окрузі та на Львівщині.

Читайте також:
Волонтер розповів, як вінницький завод спаскудив 4 тисячі автоматів Калашникова

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.