ОДЛО не дають “режим тиші” для ремонту газогонів і екологічних загроз Донбасу, – СЦКК

 

З початку вересня Спільний центр координації і контролю опрацював 56 заявок від підприємств на забезпечення “режиму тиші” під час проведення ремонтних робіт поблизу лінії розмежування. При цьому керівництво ОРДО та ОРЛО надало лише 26 гарантій безпеки на проведення таких робіт на об’єктах цивільної інфраструктури.
Як передає “Новинарня“, про це в понеділок, 18 вересня, інформує українська сторона СЦКК через прес-центр штабу АТО.

“Отже, можна з впевненістю стверджувати, що керівництво ОРДО та ОРЛО вкотре показує свою незацікавленість у забезпеченні екологічної безпеки Донбаського регіону та створює перешкоди щодо відновлення цивільної інфраструктури Донбасу”, – сказано в заяві.

У Центрі зазначають, керівництво ОРДЛО “систематично блокує” планування та виконання ремонтно-відновлювальних робіт на критичних об’єктах цивільної інфраструктури поблизу лінії розмежування сторін на Донбасі тимчасово непідконтрольній Уряду України.

“Так, до переліку робіт на важливих об’єктах інфраструктури Донбасу на сьогодні залишаються:
1) Проведення робіт на фенольному заводі в населеному пункті Новгородське Донецької області з посилення протиаварійного захисту дамби шламонакопичувача, інфраструктура якого знаходиться поблизу лінії розмежування сторін.

  • При своєчасному не вжити попереджувальних заходів, може бути спричинено руйнування протиаварійного захисту дамби та викид значної кількості шкідливих речовин (що містять фенол, сірчану кислоту та нафтопродукти), також дані речовини можуть потрапити до річки Кривий Торець, а далі – в Сіверський Донець, який є одним з небагатьох джерел питної води для всієї Луганської області;

2) Проведення робіт в безпосередній близькості до лінії розмежування сторін – на дамбі ставка-накопичувача стічних вод господарства “Бахмутський аграрний союз” в населеному пункті Новолуганське.

  • Затримка з ремонтом даного об’єкту може привести до екологічної катастрофи та спалаху інфекцій.

3) Проведення робіт в безпосередній близькості до лінії розмежування сторін – по ремонту газоводів та запуску газорозподільчої станції поблизу населеного пункту Мар’їнка.

  • У зв’язку з категоричною відмовою керівництва ОРДО та ОРЛО в наданні гарантій безпеки для проведення відновлювальних робіт, запуск газорозподільчій станції стає неможливий.
    Тобто, як наслідок даних дій керівництва ОРДО, 6 шкіл, 5 дитячих дошкільних установ, 26 тисяч мешканців Мар’їнки та сусідньої Красногорівки не забезпечені газом для побутових потреб та позбавлені можливості опалювання в зимовий період.
    Також у зв’язку з відсутністю газопостачання вимушені простоювати Красногорівський вогнетривкий завод, Мар’їнський хлібозавод та мар’їнське молочне підприємство “Лактіс”.

 

Читайте також:
На Луганщині через бездіяльність окупантів є загроза
виникнення екологічної катастрофи

СЦКК: через затятість бойовиків Красногорівка і Мар’їнка залишаються без газу

Хуг: Донеччині внаслідок бойових дій загрожує фенольне забруднення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна