У Києві відкрили мультимедійний Мартиролог бійців, загиблих на сході України. ФОТО

 

У Києві сьогодні, 15 вересня, презентували новий мультимедійний музейний проект – Мартиролог загиблих у боях за незалежність і територіальну цілісність України на східних теренах.

Як повідомляє сайт Національного музею історії України у Другій світовій, експозицію розміщено під склепінням Московської брами ХVІІІ століття, яка свого часу була південним в’їздом до Печерської фортеці.

Через цю браму, яка стоїть біля входу в музей (Київ, вул. Лаврська, 27), колись проходила Стара Наводницька дорога, що вела на Москву. “Саме звідти в ХХІ столітті прийшла до України війна, яка день за днем забирає життя наших співгромадян”, – нагадують організатори проекту.

На даний час Мартиролог містить 3159 прізвищ та 3044 портретів загиблих військовослужбовців з усіх силових відомств України, волонтерів та громадських активістів.

Зазначається, що візуальний ряд мультимедійного проекту та його музичний супровід підготували на замовлення музею художник Олександр Дірдовський та композитор Валентин Сильвестров.

Одними з перших віддали шану полеглим бійці батальйону оперативного призначення ім. Сергія Кульчицького. Вони разом із командиром Віктором Толочком передали в музей легковий автомобіль пікап (“Крокодил”), відомий як перше волонтерське авто для фронту, та особисті речі нацгвардійців – учасників боїв на Сході України.

До дійства долучилися члени екіпажу легендарного автомобіля та відома волонтерка Діана Макарова.

Серед гостей заходу були Герой України Ігор Гордійчук та Народний герой України Петро Потєхін, які розповіли про своїх вихованців – ліцеїстів Київського військового ліцею ім. Івана Богуна, що втратили у війні на сході України батьків.

Герой України Ігор Гордійчук “Сумрак” (сидить) на відкритті мультимедійного Мартиролога загиблих на сході України бійців

Як розповів у “Фейсбуці” один із перших відвідувачів мультимедійної експозиції, учасник АТО Роман Кулик, мартиролог поки що працює в тестовому режимі – без прізвищ на слайдах (це обіцяють виправити) й навіть без чіткого графіку – на замовлення військових частин, зацікавлених груп волонтерів/об’єднань ветеранів тощо.

Передані музею особисті речі нацгвардійців батальйону ім. Кульчицького. Зверху ліворуч – портрет заарештованого в Італії бійця батальйону ім. Кульчицького Віталія Марківа. Фото: ФБ Роман Кулик

Читайте також:

З початку АТО загинуло майже 2700 військовослужбовців, – Міноборони

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна