Держбюджет України-2018 уперше перевищить трильйон гривень

 

На засіданні Кабінету Міністрів у п’ятницю, 15 вересня, прем’єр Володимир Грйосман представив проект бюджету на 2018 рік, доходи якого вперше перевищать трильйон гривень.

“Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман представив проект Державного бюджету на 2018 рік, розрахований з доходами 1,2 трлн. грн., дефіцитом 2,4% ВВП, заснований на прогнозі росту економіки в 3% та обсягу мінімальної зарплати в 3723 грн.“, – повідомляє Урядовий портал.

“Ми вчасно приймаємо і передаємо на майданчик парламенту проект бюджету на 2018 рік. Це тільки основа, далі буде обговорення. І ми очікуємо на якнайшвидше прийняття документа”,  – сказав Гройсман.

За словами прем’єра, фактичний ріст бюджету за рахунок зростання національної економіки становитиме 15%.

Мінімальна зарплата, відповідно до проекту, зросте на 16,3% – з 3200 до 3723 гривень.

“Наше головне завдання, щоб доходи громадян зростали швидше, ніж інфляція”, – прокоментував зростання зарплатні Гройсман.

На соціальні видатки в проекті бюджеті заплановано 122,7 млрд. гривень.

Видатки на оборону й безпеку уряд планує збільшити до 164,9 млрд. гривень.

На дороги у 2018 році планується виділити 44 мільярда гривень, з них 4 млрд. – на будівництво магістралі “Львів – Тернопіль – Хмельницький – Вінниця – Умань – Одеса – Миколаїв – Херсон” та 2 млрд. – на ремонт траси “Київ – Харків – Довжанський”.

На розвиток аграрного сектору уряд збирається виділити 7,3 млрд. гривень.
Серед іншого в аграрному секторі уряд збирається запровадити нову програму розвитку невеликих фермерських господарств, на що буде виділено 1 млрд. гривень. 2 млрд. бюджетних гривень мають піти на дотації аграріям.

Ресурси місцевих бюджетів збільшаться на 32% – до 321,14 млрд. гривень. Місцеві доходи мають бути збільшені до 250,38 млрд. – на 36%.

На освіту бюджет-2018 передбачає виділення 217,5 млрд. гривень.
В цю суму входить зростання заробітної плати для вчителів на 25%. 1 млрд. буде виділено на модернізацію початкової школи, 54 мільйони – на створення національної електронної платформи для розміщення навчальної літератури, 504,5 млн. – на інклюзивну освіту.

На охорону здоров’я заплановано 112,5 млрд. гривень.
“Цього ресурсу буде достатньо для впровадження нової системи охорони здоров’я”, – заявив прем’єр-міністр.

Читайте також:
Проект бюджету-2018: на оборону й безпеку
планують виділити на 30 млрд. більше, – РНБО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна