АТО: 25 обстрілів, один поранений, бойовики знову підривають снаряди для залякування

 

За минулу добу, 13 вересня, в районі проведення АТО інтенсивність ворожих обстрілів дещо зменшилась. Про це повідомляє прес-центр штабу операції.
Російсько-окупаційні угруповання протягом доби 25 разів відкривали вогонь по опорних пунктах української армії. Під час бойових дій один наш військовий отримав поранення.

Основна активність ворога була зафіксована в темну пору доби, після 18-ї години (20 обстрілів).

Найбільш неспокійно було на Донецькому напрямку. Тут бойовики чотири рази відкривали вогонь з різних видів гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї по позиціях ЗС України на околицях Авдіївки.

Внаслідок одного з таких обстрілів близько 23-ї години отримав поранення один наш військовий. Він одразу був доставлений у найближчий військово-медичний госпіталь. На даний момент стан його здоров’я задовільний.

Крім того, наприкінці доби під ворожий вогонь потрапили українські укріплення поблизу Зайцевого, Кам’янки та двічі у районі Пісків.
Раніше, близько 6-ї ранку, противник із гранатометів та великокаліберних кулеметів бив по околицях Авдіївки й Опитного.

На Приморському напрямку російські найманці декілька разів били по опорних пунктах ЗСУ із гранатометів у районі Водяного, з озброєння БМП – біля Гнутового. Стрілецьку зброю і великокаліберні кулемети бойовики застосовували на підступах до Мар’їнки і Широкиного.
До 18:00 – х початку доби вночі і зранку – окупанти неприцільно били по наших позиціях зі стрілецької зброї та гранатомету поблизу Старогнатівки та Водяного.

На Луганському напрямку ворог обстрілював позиції сил АТО з зенітної установки поблизу Кримського, а гранатомети противника працювали біля Станиці Луганської.
До 18:00 бойовики застосовували міномет калібру 82 мм поблизу станції Донець.

“У декількох випадках, коли обстріли противника несли пряму загрозу життю наших захисників, сили АТО у відповідь відкривали вогонь на ураження”, – зазначають у штабі.

Водночас українська сторона СЦКК заявила про продовження провокацій з боку незаконних збройних формувань ОРДО щодо імітації обстрілів населених пунктів та об’єктів цивільної інфраструктури вздовж лінії розмежування.

“Так, близько 12:00 13 вересня було зафіксовано вибухи та хаотичний вогонь зі стрілецької зброї на непідконтрольній українському урядові території в районі Василівки, що поблизу н.п. Ясинувата Донецької області, де розташовується водонасосна станція 1-го підйому Південно-Донбаського водоводу. Внаслідок вибухів обслуговуючий персонал станції був евакуйований до безпечного місця.
Саме у цей час неподалік, на Донецькій фільтрувальній станції, що розташовується західніше н.п. Ясинувата, працювали спостерігачі СЦКК, які не підтвердили вихідні постріли з підконтрольної уряду України території. Зазначенні вибухи, за даними об’єктивного контролю та спостерігачів, були оцінені як такі, що здійснювались бойовиками шляхом підриву боєприпасів дистанційним способом поблизу власних позицій”, – ідеться в повідомленні української сторони СЦКК на ФБ-сторінці прес-центру штабу АТО.

Українська сторона СЦКК зазначає, що провокації такого характеру вчиняються НЗФ ОРДО періодично упродовж останніх декількох місяців з метою залякування цивільного населення та створення враження щодо начебто існування “загрози” об’єктам цивільної інфраструктури з боку підрозділів Збройних сил України.

“Такі дії НЗФ ОРДО, що наражають на небезпеку життя та здоров’я цивільного населення, не сприяють дотриманню режиму припинення вогню та створюють ризики подальшого загострення конфлікту”, – сказано в заяві.

Читайте також:
Втрати бойовиків за тиждень – 16 осіб, вони грішать на “найманців з НАТО”, – “ІС”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна