Силовики наполягають на відповідальності Саакашвілі. Але він вільно гуляє по Львову

 

Попри те, що представники силових органів заявили про наміри порушити кримінальні справи за фактом прориву державного кордону групою прихильників Саакашвілі та притягнути винуватців правопорушення до відповідальності, сам екс-голова Одеської ОДА після потрапляння в Україну вільно пересувається по Львову і спілкується з пресою.

До Львова Михеїл Саакашвілі приїхав пізно ввечері в неділю, 10 вересня, з Юлією Тимошенко та іншими нардепами й політиками, які супроводжували його з Ряшева до кордону.

Як передає “Українська правда”, в центрі міста Саакашвілі зустрівся з мером Львова Андрієм Садовим та прогулявся площею Ринок.

Він заявив, що на кордоні з Польщею в пункті пропуску “Шегині” невдало намагався “віддати свій паспорт та просив про надання захисту в Україні”.

“Я намагався віддати їм свій паспорт, звернутися до прикордонників, щоб отримати захист в Україні… А що робили вони- знущались над людьми, імітували якусь вибухівку (мінування ПП “Шегині” – “Н”), нагнали “тітушок” (на ПП “Краковець”), налякали проводників, створили черги на кордоні”, – завив він.

Саакашвілі заявив, що ніяких законів він не порушив, планів поки що не має і буде чекати у Львові дружину та сина, які мають приїхати з пункту пропуску.

Тим часом речник голови ДПСУ Олег Слободян пояснив, чому прикордонники не використовували зброю в пункті пропуску “Шегині” під час проходження кордону Михеїлом Саакашвілі.

“Журналісти запитують, чому прикордонники не використовували зброю? Відповідаю: прикордонники отримали наказ не застосовувати зброю та засоби фізичного впливу, адже проходила “мирна акція”, – написав Слободян у “Фейсбуці”.

При цьому у Держприкордонслужбі закликали всіх осіб, які незаконно порушили державний кордон України, прибути у пункт пропуску “Шегині” для оформлення факту законності перетину кордону.

У ДПСУ також заявили, що під час інциденту на ПП “Шегині” 11 співробіників Нацполіції та п’ять – ДПСУ отримали тілесні ушкодження. 

“Попередньо у діях організаторів масового безладу на кордоні вбачаються ознаки порушення ст. 332 та 348 КК України”, – заявили у ДПСУ.

Державна прикордонна служба має намір звернутися до прокуратури у зв’язку з незаконним перетином кордону Михеїлом Саакашвілі та групою осіб, які рухались разом із ним через польсько-український кордон, повідомив помічник голови ДПСУ Олег Слободян журналістам.

“Тут є ціла низка порушень. Наразі наша задача задокументувати усі ці порушення по гарячих слідах і передати їх в прокуратуру”, – заявив він у коментарі “УП”.

За словами Слободяна, йдеться про щонайменше три епізоди: “Це незаконний прорив на режимний об’єкт тобто порушення міжнародних угод з польською стороною, незаконний перетин державного кордону групою осіб, а також це нанесення тілесних ушкоджень співробітникам прикордонної служби при виконанні службових обов’язків”.

Генеральний прокурор Юрій Луценко вже заявив: організатори незаконного перетину кордону будуть притягнуті до кримінальної відповідальності.

“Закон вимагає притягнути до кримінальної відповідальності тих, хто організовував незаконний перетин кордону, керував такими діями, або сприяв їм порадами чи діями. Це буде зроблено. Як буде дана оцінка і дій владних інституцій протягом сьогоднішніх подій”, – написав Луценко в соцмережі.

Він зазначив, що прихильники Саакашвілі “знищують державу, борючись за владу”, і додав, що  силовий сценарій вирішення питання – “прецедент для прихильників Захарченка, Януковича, Клименка”.

“Хто не згоден – спробуйте прорвати грузинський чи британський кордон. Єдиний шлях вирішення суперечок про законність дій влади щодо громадянина – суд”, – заявив генпрокурор.

Як відомо, разом із Саакашвілі кордон перетинали народний депутат від “Батьківщини” Сергій Власенко і позафракційний Юрій Дерев’янко.

Читайте також:
Саакашвілі таки потрапив на територію України, попри посилені кордони. ВІДЕО

Саакашвілі “прорвався” до бази “Миротворця”

У Генпрокуратурі пояснили, як Саакашвілі може потрапити в Україну
й подати до суду

Україна отримала від Грузії запит на видачу Саакашвілі

Як писала “Новинарня“, 26 липня стало відомо, що президент Петро Порошенко “припинив” українське громадянство лідера “Руху нових сил”, екс-голови Одеської ОДА, екс-президента Грузії Михеїла Саакашвілі, на підставі рішень ДМСУ і комісії з питань громадянства при президенті.

За даними ЗМІ, підставою для позбавлення громадянства України Саакашвілі став той факт, що при набутті українського паспорта в травні 2015 року він вказав в анкеті недостовірні дані про відсутність кримінальних справ проти нього. Насправді в Грузії проти екс-президента розслідується кілька кримінальних проваджень.

Сам він називає це політичними переслідуваннями з боку нової проросійської влади Грузії, а позбавлення його громадянства України – боротьбою президента Порошенка з політичними конкурентами.

Громадянства Грузії Саакашвілі позбавили в грудні 2015 року – через набуття ним громадянства України.

Після позбавлення громадянства України Саакашвілі за своїм українським паспортом відвідував Польщу, Угорщину, Литву та ін.

Про намір в’їхати в Україну 10 вересня через пункт пропуску “Краковець” Саакашвілі повідомив завчасно. Цього дня на кордоні зібралися його прихильники та противники, ПП був посилений додатковими підрозділами Держприкордонслужби.

Саакашвілі заявив, що, з огляду на присутність у “Краковці” озброєних “тітушок”, не хоче наражати людей на небезпеку і заїде в Україну на поїзді. разом із ним перебували численні народні депутати на чолі з Юлією Тимошенко, інші політики, журналісти. Однак “Укрзалізниця” заблокувала відправлення з Перемишля потяга “Інтерсіті” через присутність у нього Саакашвілі з недійсним паспортом.

Зрештою за підтримки прихильників апатрид Саакашвілі прорвався на територію України через ПП “Шегині”. Спершу апатрид пройшов прикордонний контроль із польського боку, деякий час перебував на нейтральній зоні. У цей час надходило повідомлення нібито про мінування ПП. Надалі кілька сотень активістів з українського боку протиснули заслін співробітників ДПСУ й Нацполіції та ввели Саакашвілі в Україну посеред натовпу. Прикордонники при цьому мали наказ не застосовувати зброю.

За офіційними даними, під час інциденту з проривом кордону 11 бійців Національної поліції і п’ять працівників Держприкордонслужби отримали тілесні ушкодження.

Читайте також:
Брата Саакашвілі відпустили з поліції і вже не депортують

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна