Прорив кордону Саакашвілі: поліція порушила “важку” справу, Аваков хоче покарати кожного

 

Поліція Львівщини відкрила кримінальне провадження за фактом переходу через кордон екс-президента Грузії, колишнього глави Одеської ОДА Михеїла Саакашвілі та його прихильників.

“Поліція внесла в ЄРДР відомості за очевидними ознаками злочину за ст. 332 “Незаконне переправлення осіб через державний кордон України”, – йдеться в повідомленні прес-служби МВС у ніч на 11 вересня.

У поліції зазначили, що слідчі кваліфікували ці дії за ознаками ч. 1 ст. 332 Кримінального кодексу.
За вчинення цього кримінального правопорушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п’яти років, з конфіскацією транспортних або інших засобів вчинення злочину.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав інцидент “злочинною і безвідповідальною атакою на базові інституції держави заради сьогохвилинних політичних інтересів”.

Статтю КК 332 – “Незаконне переправлення осіб через державний кордон України” – Аваков назвав “важкою статтею”.

“Розпочато розслідування і формальна процедура збору фактів та доказів… Упевнений прокуратура нас підтримає. Як і суди.
Кожен персонаж із тих, хто брав участь у прориві кордону й нападі на прикордонників і поліцейських, буде «офізичений», встановлений і піддасться покаранню з боку Закону”, – пообіцяв глава МВС.

“Всім учасникам «прориву», в тому числі народним депутатам, належить з’явитися в поліцію для надання свідчень.
Незалежно від поведінки вищеназваних персонажів – Прикордонна служба, поліція і Міграційна служба проводять необхідні законні процесуальні дії”, – повідомив також Арсен Аваков.

Крім того, за його словами, Михеїлу “Саакашвілі і всім, хто незаконно перейшов кордон, потрібно негайно вибрати з двох варіантів: прибути в пункт пропуску “Шегені” і пройти процедуру оформлення та/або прибути в підрозділ міграційної служби”.

Читайте також:
Силовики наполягають на відповідальності Саакашвілі.
Але він вільно гуляє по Львову

Саакашвілі “прорвався” до бази “Миротворця”

Україна отримала від Грузії запит на видачу Саакашвілі

Як писала “Новинарня“, 26 липня стало відомо, що президент Петро Порошенко “припинив” українське громадянство лідера “Руху нових сил”, екс-голови Одеської ОДА, екс-президента Грузії Михеїла Саакашвілі, на підставі рішень ДМСУ і комісії з питань громадянства при президенті.

За даними ЗМІ, підставою для позбавлення громадянства України Саакашвілі став той факт, що при набутті українського паспорта в травні 2015 року він вказав в анкеті недостовірні дані про відсутність кримінальних справ проти нього. Насправді в Грузії проти екс-президента розслідується кілька кримінальних проваджень.

Сам він називає це політичними переслідуваннями з боку нової проросійської влади Грузії, а позбавлення його громадянства України – боротьбою президента Порошенка з політичними конкурентами.

Громадянства Грузії Саакашвілі позбавили в грудні 2015 року – через набуття ним громадянства України.

Після позбавлення громадянства України Саакашвілі за своїм українським паспортом відвідував Польщу, Угорщину, Литву та ін.

Про намір в’їхати в Україну 10 вересня через пункт пропуску “Краковець” Саакашвілі повідомив завчасно. Цього дня на кордоні зібралися його прихильники та противники, ПП був посилений додатковими підрозділами Держприкордонслужби.

Саакашвілі заявив, що, з огляду на присутність у “Краковці” озброєних “тітушок”, не хоче наражати людей на небезпеку і заїде в Україну на поїзді. разом із ним перебували численні народні депутати на чолі з Юлією Тимошенко, інші політики, журналісти. Однак “Укрзалізниця” заблокувала відправлення з Перемишля потяга “Інтерсіті” через присутність у нього Саакашвілі з недійсним паспортом.

Зрештою за підтримки прихильників апатрид Саакашвілі прорвався на територію України через ПП “Шегині”. Спершу апатрид пройшов прикордонний контроль із польського боку, деякий час перебував на нейтральній зоні. У цей час надходило повідомлення нібито про мінування ПП. Надалі кілька сотень активістів з українського боку протиснули заслін співробітників ДПСУ й Нацполіції та ввели Саакашвілі в Україну посеред натовпу. Прикордонники при цьому мали наказ не застосовувати зброю.

За офіційними даними, під час інциденту з проривом кордону 11 бійців Національної поліції і п’ять працівників Держприкордонслужби отримали тілесні ушкодження.

Читайте також:
Брата Саакашвілі відпустили з поліції і вже не депортують

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна