Порошенко: Прорив Саакашвілі – юридичний злочин

 

Прорив через кордон екс-президента Грузії, колишнього голови Одеської ОДА Михеїла Саакашвілі і його соратників є злочином та не потребує політичних оцінок, лише правових.
Про це в понеділок, 11 вересня, заявив президент Петро Порошенко, представляючи в Києві проект медреформи.

“Як на мою думку, цей інцидент не потребує жодних політичних коментарів. Виключно ми маємо коментувати і будемо коментувати в правовому полі”, – сказав президент.

“26 липня я видав указ, яким припинив громадянство пана Саакашвілі на підставі подання органу центральної виконавчої влади – Державної міграційної служби, де були чітко передані в адміністрацію президента перевірені ними факти фальсифікації і подання недостовірної інформації при отриманні громадянства”, – сказав Порошенко.

Він додав, що як президент не міг прийняти іншого рішення.

За його словами Саакашвілі міг оскаржити це рішення у Вищому адміністративному суді.

“Я безумовно виконаю будь-яке рішення суду. Не подобається рішення українських судів є Європейський суд з прав людини? Це правова площина. Пройшло більше півтора місяці. Ніхто до суду не подавав, ні представники, ні направили відповідне звернення поштою”, – заявив Петро Порошенко.

“Замість цього скоєно злочин, бо є конституційний принцип недоторканності державного кордону. Це питання національної безпеки держави. І мені байдуже, хто порушує держаний кордон – чи бойовики на сході, чи політикани на заході. Має бути чітка правова юридична відповідальність”, – додав президент.

За словами Порошенка прикордонники, які найкращим чином зарекомендували себе в АТО, на ПП “Шегині” вчинили правильно, не застосувавши зброю, хоча мали на це право.

“Не дали розбурхати конфлікт в середині країни, чого ці політикани добивалися”, – сказав глава держави.

“Зараз, на моє переконання, це справа правоохоронних органів, і вони почали діяти. Залишимо політику політикам, злочини – правоохоронцям, прокуратурі, суду… Я сподіваюся що цей пан (Саакашвілі) буде так само із таким же завзяттям буде пробиватися в Грузію як і він намагався потрапити в Україну”, – сказав Петро Порошенко.

Читайте також:
В’ятрович – про прорив Саакашвілі: Мою державу принизили обидві сторони

Силовики наполягають на відповідальності Саакашвілі.
Але він вільно гуляє по Львову

Україна отримала від Грузії запит на видачу Саакашвілі

Як писала “Новинарня“, 26 липня стало відомо, що президент Петро Порошенко “припинив” українське громадянство лідера “Руху нових сил”, екс-голови Одеської ОДА, екс-президента Грузії Михеїла Саакашвілі, на підставі рішень ДМСУ і комісії з питань громадянства при президенті.

За даними ЗМІ, підставою для позбавлення громадянства України Саакашвілі став той факт, що при набутті українського паспорта в травні 2015 року він вказав в анкеті недостовірні дані про відсутність кримінальних справ проти нього. Насправді в Грузії проти екс-президента розслідується кілька кримінальних проваджень.

Сам він називає це політичними переслідуваннями з боку нової проросійської влади Грузії, а позбавлення його громадянства України – боротьбою президента Порошенка з політичними конкурентами.

Громадянства Грузії Саакашвілі позбавили в грудні 2015 року – через набуття ним громадянства України.

Після позбавлення громадянства України Саакашвілі за своїм українським паспортом відвідував Польщу, Угорщину, Литву та ін.

Про намір в’їхати в Україну 10 вересня через пункт пропуску “Краковець” Саакашвілі повідомив завчасно. Цього дня на кордоні зібралися його прихильники та противники, ПП був посилений додатковими підрозділами Держприкордонслужби.

Саакашвілі заявив, що, з огляду на присутність у “Краковці” озброєних “тітушок”, не хоче наражати людей на небезпеку і заїде в Україну на поїзді. разом із ним перебували численні народні депутати на чолі з Юлією Тимошенко, інші політики, журналісти. Однак “Укрзалізниця” заблокувала відправлення з Перемишля потяга “Інтерсіті” через присутність у нього Саакашвілі з недійсним паспортом.

Зрештою за підтримки прихильників апатрид Саакашвілі – разом із депутатами Юлією Тимошенко, Сергієм Власенком, Юрієм Дерев’янком, Павлом Костенком, Дмитром Добродомовим, а також екс-головою СБУ Валентином Наливайченком – прорвався на територію України через ПП “Шегині”.

Спершу апатрид пройшов прикордонний контроль із польського боку, деякий час перебував на нейтральній зоні. У цей час надходило повідомлення нібито про мінування ПП. Надалі кілька сотень активістів з українського боку протиснули заслін співробітників ДПСУ й Нацполіції та ввели Саакашвілі в Україну посеред натовпу без пред’явлення ним документів.
Прикордонники при цьому мали наказ не застосовувати зброю.

За офіційними даними, під час інциденту з проривом кордону 10 працівників Держприкордонслужби отримали тілесні ушкодження.

Поліція внесла в ЄРДР відомості за очевидними ознаками злочину за ст. 332 ККУ – “Незаконне переправлення осіб через державний кордон України”.

Згодом, як заявив директор департаменту з комунікацій МВС Артем Шевченко, у провадженні з’явилась ще одна стаття – ч. 2 ст. 342 ККУ – “опір працівникові правоохоронного органу під час виконання ним службових обов’язків, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві під час виконання цими особами покладених на них обов’язків щодо охорони громадського порядку”.

Читайте також:
Брата Саакашвілі відпустили з поліції і вже не депортують

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна