Польща вирішила не розміщувати на своїх паспортах зображення львівського Меморіалу орлят

 

Польща не розміщуватиме на нових паспортах зображення Меморіалу орлят у Львові та Острої брами у Вільнюсі після відповідних протестів України та Литви.

Про це повідомив глава польського МВС Маріуш Блащак, пише “Європейська правда” з посиланням на Onet.pl.

“Після розгляду зауважень, які надійшли до міністерства, та рекомендацій експертів з питань, що викликали суперечки, я ухвалив наступне рішення: якщо йдеться про Цвинтар львівських орлят, то замість нього була представлена постать Антося Петрикевича” – сказав він.

Міністр нагадав, що Петрикевич став наймолодшим кавалером ордену Virtuti Militari, коли у віці 13 років разом з іншими львівськими орлятами боровся за незалежність Польщі, і похований на Цвинтарі орлят.

Замість зображення Острої брами у Вільнюсі в польському паспорті має з’явитися напис із гробниці Марії Пілсудської.

Як повідомляла “Новинарня“, раніше міністерство внутрішніх справ Польщі оголосило обговорення нового дизайну польських паспортів. Серед зображень, які планували розмістити на документі, були Остра брама (Святі ворота) у Вільнюсі та львівський “Меморіал орлят”.

Така ініціатива  викликала протести Литви та України. Зокрема, посла Польщі в Україні Яна Пекло було викликано в МЗС.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна