На переговорах з Меркель Путін погодився на розміщення місії ООН по всьому Донбасу

 

Президент Росії Володимир Путін виклав канцлеру Німеччини Ангелі Меркель свою ініціативу щодо місії ООН на Донбасі, висловивши готовність до розміщення миротворців в усіх місцях поїздок спостерігачів СММ ОБСЄ на Донбасі.

Про це повідомила прес-служба Кремля за підсумками телефонної розмови Путіна й Меркель 11 вересня.

Водночас Москва повторює, що має на увазі саме про місію ООН для охорони спостерігачів ОБСЄ.

“Володимир Путін докладно зупинився на російській ініціативі про заснування місії ООН зі сприяння охороні Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (СММ ОБСЄ). З урахуванням висловлених Ангелою Меркель міркувань російський лідер зазначив готовність доповнити пропоновані в російському проекті резолюції Ради Безпеки функції згаданої місії ООН”, – зазначає прес-служба Путіна.

“Мається на увазі, що забезпечення охорони спостерігачів ОБСЄ ООНівцями може здійснюватися не тільки на лінії зіткнення після розведення сил і засобів обох сторін, але і в інших місцях, де СММ ОБСЄ проводить свої інспекційні поїздки відповідно до мінського Комплексу заходів”, – сказано в повідомленні Кремля.

Також співрозмовники торкнулися ходу реалізації Мінських домовленостей.

“Підкреслено неприйнятність будь-яких порушень режиму припинення вогню, що підривають т. зв. «шкільне перемир’я», узгоджене в Контактній групі і підтримане лідерами держав «нормандського формату»“, – зазначили в прес-службі Кремля.

Крім того, Володимир Путін та Ангела Меркель обмінялися думками щодо поточної ситуації на Корейському півострові “в контексті останніх провокаційних дій КНДР”. Двоє лідерів “рішуче засудили ігнорування Пхеньяном резолюцій Ради Безпеки ООН”.
“Відзначено, що подібні кроки суперечать принципам глобального нерозповсюдження, створюють серйозну загрозу регіональному миру і безпеки. Підтверджено, що врегулювання цього гострої кризи можливо виключно політико-дипломатичними засобами, за допомогою відновлення переговорів всіх залучених сторін. Домовлено продовжити обговорення ситуації на рівні міністрів закордонних справ двох країн”, – повідомляють із Москви.

Читайте також:
Україна може працювати на основі російського проекту резолюції ООН
щодо миротворців на Донбасі, – Єльченко

Як інформувала “Новинарня“, 22 серпня президент Петро Порошенко повідомив, що має намір у вересні представити на засіданні Генасамблеї ООН ідею про розгортання миротворчої місії на Донбасі.

5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що розміщення миротворців ООН на Донбасі можливе, але вони можуть перебувати лише на лінії розмежування та діяти для забезпечення безпеки співробітників ОБСЄ.

Постпред РФ при ООН Василь Небензя заявив, що 5 вересня російська сторона направила проект резолюції про розміщення миротворців на Донбасі генсеку ООН та голові Ради Безпеки ООН.

Офіційний Київ відкинув пропозиції РФ щодо розташування миротворців лише на лінії розмежування та заявив, що в цьому контингентів не має бути представників Росії.

Читайте також:
МЗС України відповіло на бачення Путіна щодо миротворців для Донбасу

Путін перевернув ідею Порошенка про миротворців на Донбасі “з ніг на голову”, – Геращенко

Глава німецького МЗС похвалив Путіна за ідею про миротворців

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна