“Не ура, а слава”. Як відзначали найкращий танковий взвод України. ФОТО, ВІДЕО

 

автор: Ольга Гордійчук
Київ – смт Гончарівське
фото, відео автора

Вишикувавшись в очікуванні начальника Генерального штабу – головнокомандувача ЗСУ, військові на Гончарівському полігоні жартують, сміються, спілкуються з пресою.

У них свято – в другу неділю вересня День танкіста.

Гостей на полігоні 1 отбр у суботу, 9 вересня, зібралося багато. Тут, у Чернігівському районі, відбувався фінал змагань на найкращий танковий взвод Збройних сил України. Власне, перед Днем танкіста це вже традиційне армійське шоу.

Суперництво точилося між підрозділами із бригад різних видів ЗСУ, які перемогли у своїх відборах: Сухопутні війська представляв взвод 14-ї механізованої бригади з Володимира-Волинського, Високомобільні десантні війська – взвод 25-ї бригади з смт Гвардійське (Дніпропетровщина), Військово-морські сили – танкісти з 36-ї бригади морської піхоти.

Танки 25 опдбр ВДВ

Як уже повідомлялаНовинарня“, перемогла у змаганнях 14 омбр, друге місце посіла 25 опдр, треті – морпіхи.

Чемпіони з Волині отримали сертифікат на суму 100 тисяч гривень (особовому складу), приз за друге місце – 60 тисяч, за третє – 40.

Найкращий взвод представлятиме Україну на міжнародних танкових змаганнях The Strong Europe Tank Challenge, які відбудуться в Німеччині у 2018 році.

Переможці з 14 омбр

У Гончарівському танкісти змагалися в таких видах програми, як: оборонний бій, наступальний бій, снайперська стрільба з танка, “танкові каруселі”, евакуація умовного пораненого, ремонт бойової машини в польових умовах, стрільба з пістолета, подолання психологічної смуги перешкод.

“В 2013 році цих вправ не було, їх ввели у 2016-2017 роках. Вибирали саме такі, які знадобляться у бою”, – каже про новації в програмі командир танка з 14-бригади, старший стрілець Олександр Зуєв.

“Додали вправи із програми підготовки танкістів НАТО. Якщо нас знову запросять у Німеччину, будемо знати, як правильно їх виконувати і як розподілити час”, – зазначає капітан Роман Багаєв із 14 омбр, командир взводу-переможця. Його підрозділ так само тріумфував у 2016 році.

Роман Багаєв

“Найважчою вправою для нас була «розвідка цілей». Це коли є опорний пункт, до якого під’їжджаємо на 400 метрів, треба побачити якомога більше мішеней: техніки, людей – і доповісти, чим вони озброєні та на якій техніці. Танки зараз можуть діяти як окремий підрозділ, бо є і розвідка, і медицина і водіння, і стрільба, і виклик вогню артилерії, якщо немає штатного артилериста. Кожен командир танка може робити атаку”, – розповідає ротний 14 омбр Багаєв.

“У цьому році було важко виграти. Ми йшли на першому місці з першого дня, але відрив був мінімальний. До останнього зберігалася інтрига, ми відірвалися лише в передостанній день на 90 балів. Десантники і моряки виступають дуже гідно, думаю,наступного року буде ще тяжче”, – свідчить Багаєв.

Володимир Городецький

Командир танка із 25-ї повітряно-десантної бригади Володимир Городецький зізнається, що найважче для танкістів ВДВ було перебороти хвилювання, а результатами вони задоволені. Додає, що різниця в балах була мінімальна, “приблизно один постріл у снайперській стрільбі”.

Навідник танка 36-ї бригади ВМС ЗСУ, матрос Андрій Лукашин розповідає Новинарні: “Найбільше балів ми набрали у снайперській стрільбі. Всі снаряди влучили в ціль, ідеально відстрілялись. Але нам потрібно доопрацювати медицину – минулого року її не було. Про те, що будуть нові вправи, ми прочитали тільки перед початком змагань. Були не підготовлені. У нас не було часу і можливостей тренуватися”.

Читайте також:
На Чернігівщині визначають кращий танковий взвод СВ ЗСУ. ФОТО

…За декілька хвилин до появи Віктора Муженка воїнам нагадують, що саме вони мають відповісти на вітання. “Слава, слава, слава!” Зрозуміли?” – захвилювався один із офіцерів.

Проте переживати не було причин. Хоча військові у строю перемовлялися і сміялися, привіталися вони за українським звичаєм.

Начальник Генштабу привітав танкістів із професійним святом, згадав про їхню участь в АТО та вшанував загиблих танкістів хвилиною мовчання.

НГШ Віктор Муженко

“Без танків неможлива перемога у сучасному бою. Понад тисячу воїнів-танкістів нагороджено нагородами за участь в АТО, троє з них отримали найвищу державну нагороду – Герой України. На танкових змаганнях армії країн НАТО партнери високо оцінили вміння наших танкістів. Якість наших військових невпинно зростає. Не даремно символом наших танкових військ став сталевий кулак. Це символ сталевої волі, міці і потужності танкових військ”, – проголосив генерал армії Віктор Муженко.

Головнокомандувач ЗСУ вручив капітану взводу 14-ї бригади Роману Багаєву сертифікат на грошову премію, значок “найкращий танковий взвод ЗСУ 2017” і перехідний приз – макет танка Т-34-85.

Воїни з усіх бригад урочисто отримали свої нагороди, значки, наручні годинники.

На нагородження в Гончарівське приїхав також голова Чернігівської ОДА Валерій Куліч. Він привітав танкістів та окремо подарував переможцям від області сертифікат на 20 тис. грн.

Танк 14 омбр

Відтак взвод Романа Багаєва з 14-ї бригади планує вдруге поспіль поїхати на змагання танкістів НАТО до німецького Графенвера.

Бійці розповідають, що в підготовці до наступних натівських змагань найбільше уваги приділятимуть вивченню англійської мови. До того ж хлопці сподіваються, що їм дадуть новіші танки.

Про це також згадував і генерал Муженко, обіцяючи надати нові танки українського виробництва “Оплот”. За його словами, оновлення почнеться в кінці 2017 року або з початку 2018-го.

Наостанок танкісти на полігоні показали, як відбувається оборонний бій. Їхня мета була – не допустити противника на свою територію, після цього піти в контратаку та розгромити суперника.

Це було справді круто.

Відео:

Читайте також:
Кращий танкіст України Багаєв:
Танк, який стояв на виставці на Хрещатику, тепер мій

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна