Верховну Раду заблокували тисячі автовласників на іноземних номерах. ФОТО

 

У першій половині дня в середу, 6 вересня, під Верховною Радою України зібралися кілька тисяч громадян України – власників автомобілів з іноземною реєстрацією. Вони вимагають лібералізації умов розмитнення автомобілів, ввезених з-за кордону.

При цьому учасники акції своїми авто заблокували вулицю Грушевського від парламенту до станції метро “Арсенальна”, а також інші вулиці в урядовому кварталі.

Як повідомляє ТСН, до столиці приїхали загалом понад чотири тисячі авто “на іноземних бляхах” (організатори анонсували близько 100 тисяч учасників).

На площі перед Верховною Радою “бляховоди”, як називають водіїв ввезених за “сірими” схемами машин, поставили кілька десятків металевих бочок, завдяки яким створюють шум для привернення уваги. Також учасники акції тримають прапори ГО “Авто євро сила”, що виступає організатором протесту.
Від дощу протестувальники захищаються однаковими зеленими дощовиками.

Захід охороняють поліцейські і нацгвардійці.

При цьому депутатам у ВР автовласники фактично не перешкоджають. Адже Верховна Рада, яка почала нову сесію напередодні, завчасно оголосила 6 вересня днем роботи в комітетах.

 

View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

View image on TwitterView image on Twitter


 Фото: Твіттер ЧЕСНО @chesno_movement

Мета акції, як заявляють організатори, – “домогтися від влади того, щоб українці могли купувати автомобілі на українських номерах за європейськими цінами”, бо через протекціоністську політику “на підтримку українських автовиробників” авто в Україні коштують в рази дорожче, ніж у Європі.

Також учасники акції вимагають пільгових умов для легалізації вже ввезених авто в Україні.

Позиція влади

Майже 64 тисячі автомобілів з іноземною реєстрацію перебувають на території України незаконно.
Про це заявляє Державна фіскальні служба.

“Понад 63,9 транспортних засобів комерційного та особистого користування з іноземною реєстрацією, ввезених протягом 2015-2017 років в режимі транзиту та тимчасового ввезення, перебувають в Україні з порушенням терміну”, – йдеться в повідомленні ДФС.

Зазначається, що у 2015 році із ввезених в Україну майже 549,6 тисячі авто (майже 77,3 тисячі у режимі “транзит” та 472,3 тисячі – тимчасового ввезення) не було вивезено понад 21,5 тисячі.

У 2016 році – із ввезених майже 712,6 тисячі (124,1 тисячі – “транзит”, 588,4 тисячі – тимчасове ввезення) не виїхали 54,3 тисячі авто.

Із них з порушенням дозволеного терміну в країні перебувають понад 32 тисячі транспортних засобів з іноземною реєстрацією.

За сім місяців 2017 року із 492,5 тисячі авто, ввезених у режимі транзиту (111,9 тисячі) та тимчасового ввезення (380,6 тисячі) не виїхали за межі країни майже 72,3 тисячі автомобілів. Із них майже 10,4 тисячі перебувають в Україні з порушенням термінів.

Загалом, із 2015 року митники склали понад 26,1 тисячі протоколів про порушення митних правил за ст. 470 (порушення термінів транзиту) та майже 4,9 тисячі протоколів про порушення митних правил за ст. 481 (порушення термінів тимчасового ввезення) Митного кодексу України.

За цей період за порушення термінів транзиту та термінів тимчасового ввезення митницями було накладено штрафів на суму понад 206,5 мільйона гривень.

Читайте також:
Під Києвом обстріляли машину лідера протестів автовласників “на закордонних бляхах”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна