Україна може працювати на основі російського проекту резолюції ООН щодо миротворців на Донбасі, – Єльченко

 

Україна може запропонувати на розгляд Організації Об’єднаних Націй власний проект резолюції щодо миротворчої місії на Донбасі, а може й узяти за основу російський.

Про це заявив постійний представник України при ООН Володимир Єльченко в коментарі “112 Україна” ввечері 5 вересня.

“У нас все це є, напрацьоване. Воно є на руках наших партнерів. Ми подивимося протягом кількох днів – якщо буде потреба, ми подамо і розповсюдимо свій альтернативний. Інший варіант – працювати на базі російського проекту. Це не означає, що там має все лишитися так, як вони написали”, – сказав Єльченко.

У будь-якому випадку, за словами постпреда, українська сторона в кінцевому проекті резолюції розраховує, що миротворці ООН будуть присутні у всіх районах зони конфлікту на Донбасі, включаючи кордон з Росією, а принциповим моментом є виведення російських військ з ОРДЛО до розгортання місії.

“Обов’язково у цій місії має буде означено, що вона перебуватиме на всій території Донбасу, в першу чергу на російсько-українському державному кордоні. Ще одне питання, принципове для нас – це виведення до розгортання місії ООН всіх іноземних військ, а вони там одні – Російської Федерації”, – підкреслив дипломат.

При цьому Україна розраховує, що на миротворців ООН буде покладено більше функцій, ніж охорона спостерігачів ОБСЄ, як це пропонує РФ.

Український постпред також акцентував увагу на тому, що серед “блакитних шоломів” ООН не повинно бути миротворців із Росії.

“Не може країна, яка є стороною конфлікту, Росія, одночасно бути миротворцем. Це не може бути лише охорона спостерігачів ОБСЄ. Для цього простіше їх (спостерігачів ОБСЄ) озброїти, а не заводити туди ще якісь військові сили ООН, які будуть їх охороняти”, – заявив Єльченко.

“Ми не згодні, що маємо погоджувати це з представниками ОРДЛО, оскільки стороною конфлікту є Росія”, – додав він.

Дипломат зазначив, що раніше Росія неодноразово на полях Радбезу ООН перешкоджала внесенню резолюції про миротворчу місію на Донбассі, погрожуючи правом вето.

“Постійно РФ подавала нам та іншим сигнали, що вона заблокує будь-яку спробу це все перекласти на офіційний папір і схвалити резолюцію Ради Безпеки ООН, тобто погрожувала своїм право вето. Саме тому ми не могли нікуди рухатися у цьому питанні”, – нагадав Єльченко.

Як інформувала “Новинарня“, 5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що розміщення миротворців ООН на Донбасі можливе, але вони можуть перебувати лише на лінії розмежування та діяти для забезпечення безпеки співробітників ОБСЄ.

Постпред РФ при ООН Василь Небензя заявив, що у вівторок, 5 вересня, російська сторона направила проект резолюції про розміщення миротворців на Донбасі Генсекретарю ООН та голові Ради Безпеки ООН.

22 серпня президент Петро Порошенко повідомив, що має намір у вересні представити на засіданні Генасамблеї ООН ідею про розгортання миротворчої місії на Донбасі.

Читайте також:
МЗС України відповіло на бачення Путіна щодо миротворців для Донбасу

Путін перевернув ідею Порошенка про миротворців на Донбасі “з ніг на голову”, – Геращенко

Глава німецького МЗС похвалив Путіна за ідею про миротворців

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна