Путін пригрозив США наслідками надання Україні зброї й озвучив умови введення миротворців ООН на Донбас

 

Якщо США поставлять зброю в Україну, то кількість жертв може зрости, а проросійські бойовики, які контролюють Донбас, можуть направити свою зброю “в інші зони конфлікту”.

Про це заявив Володимир Путін на прес-конференції за підсумками саміту БРІКС у Китаї, повідомляє “Інтерфакс”.

“Це суверенне рішення США, кому продавати зброю чи постачати безкоштовно, і тієї країни, яка є реципієнтом цієї допомоги. Ми на цей процес ніяк вплинути не зможемо. Але є загальні міжнародні правила й підходи – поставки зброї в зону конфлікту не йдуть на користь умиротворення, а лише погіршують ситуацію“, – додав Путін.

Він також висловив переконання, що “якщо це (постачання летального озброєння в Україну. – “Н”) станеться в даному випадку, то принципово таке рішення ситуацію не змінить, взагалі ніяк не вплине на зміну ситуації. Але кількість жертв, безумовно, може збільшитися“.

“Є ще один момент, на який слід звернути увагу, хто виношує такі ідеї: у самопроголошених республік достатньо зброї, в тому числі захопленої у протиборчої сторони – у націоналістичних батальйонів і так далі.
І якщо американська зброя надходитиме в зону конфлікту, буде важко сказати, як чинитимуть проголошені республіки. Можливо, вони направлять наявну у них зброю в інші зони конфлікту, які чутливі для тих, хто створює проблеми для них”, – попередив Путін.

Читайте також:
США обдумують надання Україні оборонного озброєння й тиснутимуть на РФ, – міністр

Президент Росії також заявив, що миротворці ООН на Донбасі “підуть на користь вирішенню конфлікту на сході України”. Але за певних умов.

“Наявність миротворців, навіть можна сказати не миротворців, а тих людей, які забезпечують безпеку місії ОБСЄ, вважаю цілком доречним і не бачу тут нічого поганого. Навпаки, вважаю, що це пішло б на користь вирішення проблеми на південному сході України”, – заявив Путін.

І озвучив умови, за яких він не побачить у миротворчому контингенті “поганого”:

“Зрозуміло, може йтися лише про функцію забезпечення безпеки співробітників ОБСЄ.
Друге: ці сили повинні знаходитися в зв’язку з цим на лінії розмежування і на жодних інших територіях.
Третє – вирішення цього питання має відбутися не інакше, як після розведення сторін і відведення важкої техніки, і це не може бути вирішено без прямого контакту з представниками самопроголошених республік, «ДНР» і «ЛНР»“, – заявив російський лідер.

“Якщо все це зробити, це точно піде на користь вирішенню проблеми на південному сході України. І ось міністр [закордонних справ РФ Сергій Лавров] тут, будемо вважати, що це доручення МЗС внести відповідну резолюцію до Ради безпеки [ООН]”, – додав Путін.

Як писала “Новинарня“, у серпня президент України Петро Порошенко заявив про намір у вересні презентувати на Генеральній асамблеї ООН пропозицію ввести миротворчу місію на Донбас з мандатом Об’єднаних Націй.

 

“Це гарантія того, що на Донбасі припинять стріляти, гарантія того, що Росія припинить постачати бойовиків і виведе свої регулярні підрозділи, забере зброю, яку вона поставила для того, щоб вбивати українців”, – заявив Порошенко.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна