57-річна американка Пеггі Вітсон побила рекорд тривалості перебування в космосі

 

У неділю, 3 вересня, американська астронавтка Пеггі Вітсон успішно повернулася на Землю після встановлення рекорду за кількістю днів перебування на орбіті серед жінок та всіх американських астронавтів, повідомили в Американському космічному агентстві (НАСА).

Вітсон приземлилася разом з американським колегою Джеком Фішером і росіянином Федором Юрчихиним на території Казахстану.

Вітсон перебувала на Міжнародній космічній станції з листопада 2016 року протягом 288 днів.
Загалом за три свої космічні місії вона провела на орбіті 665 діб. 

У загальному переліку людей, які були в космосі довше, Пеггі Вітсон – на восьмому місці, відразу за Федором Юрчихиним (673 дні).

Світовий рекорд сукупної тривалості перебування на орбіті належить російському космонавту Геннадію Падалці, який взяв участь у п’яти польотах впродовж 878 діб. На другому місці – Юрій Маленченко, шість польотів загальною тривалістю 827 діб, на третьому – Сергій Крикальов, 803 доби за шість польотів.

Рекорд тривалості безперервного польоту в космос також встановив космонавт із Росії: Валерій Поляков у 1994-95 роках провів на станції “Мир” 437 діб.

Загалом Поляков здійснив два польоти на орбіту загальною тривалістю 678 діб (шосте місце).

Під час крайнього польоту 57-річна Пеггі Вітсон (Peggy Whitson, Пеггі Уїтсон) побила також інший рекорд США, провівши у відкритому космосі більше часу, ніж будь-який інший американський астронавт за всю історію польоті: 22 години 27 хвилин.

Американський рекорд загальної тривалості перебування в космосі Вітсон побила ще 23 квітня.
Вона тоді написала в “Твіттері”: “Це одна з тих поїздок, які не хочеться припиняти”, подякувавши всім причетним до місії.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна