У КНДР підтвердили успішне випробування потужної ядерної боєголовки

 

Влада КНДР підтвердила, що в неділю, 3 вересня, у Північній Кореї було проведено успішне випробування боєголовки з термоядерним зарядом для міжконтинентальної балістичної ракети.

Таку заяву було зроблено в ефірі центрального телебачення КНДР, повідомляє “Європейська правда” з посиланням на Reuters.

Як писала “Новинарня“, вибух спричинив потужний землетрус на Корейському півострові – за оновленими даними сейсмологів, його магнітуда сягнула 6,3 бала.

Раніше про чергове випробування Північною Кореєю ядерної зброї заявили Японія та Півенна Корея.

Цей вибух став шостим і найпотужнішим в історії ядерних випробувань у КНДР. Він неабияк схвилював міжнародну спільноту.

Зокрема, про те, що останнє ядерне випробування КНДР є серйозною загрозою для міжнародної безпеки, заявила високий представник ЄС із питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріка Могеріні.

“Ядерний тест КНДР є прямим і неприйнятним порушенням міжнародних зобов’язань Пхеньяна не випускати та не випробовувати ядерну зброю, як це визначено численними резолюціями Ради Безпеки ООН; він є серйозною провокацією, що несе серйозну загрозу для регіональної і міжнародної безпеки, і серйозним викликом для глобального режиму нерозповсюдження ядерної зброї”, – йдеться в заяві Могеріні.

Глава дипломатії наголошує на позиції Євросоюз: КНДР повинна невідкладно відмовитися від своєї ядерної програми й програм із розробки зброї масового знищення та балістичних ракет і негайно припинити всі пов’язані з цим заходи.

Могеріні також повідомила, що внесе питання Північної Кореї в порядок денний неофіційної зустрічі міністрів зовнішніх справ ЄС наступного тижня у Таллінні.

Високий представник ЄС висловила сподівання, що Рада безпеки ООН розгляне питання нового ядерного випробування КНДР та займе стосовно нього тверду позицію.

Читайте також:

День Сонгун: КНДР провела нові пуски балістичних ракет

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна