“Непохитна стійкість”: ЗСУ проведуть великі навчання напротивагу “Заходу-2017”, готуючись до відбиття агресії РФ

 

Збройні сили України у вересні проведуть низку командно-штабних навчань із залученням військ та оперативних резервів, головним із яких стануть стратегічні командно-штабні навчання “Непохитна стійкість-2017”.
Про це у виступі перед слухачами та викладацьким складом Національного університету оборони ім. Черняховського 1 вересня повідомив начальник Генерального штабу – головнокомандувач ЗСУ Віктор Муженко.

З його слів, “Непохитна стійкість” пройде паралельно із масштабними маневрами збройних сил Росії й Білорусі “Захід-2017”.

“З 12 по 15 вересня буде проведено стратегічне командно-штабне навчання з органами військового управління, військами (силами) “Непохитна стійкість-2017”. Його метою ми розглядаємо нарощення спроможностей органами військового управління здійснювати управління військами (силами) в ході перегрупування, ведення оборонних, стабілізаційних та бойових дій”, – розповів генерал армії Муженко.

За його словами, перед цим відбудеться логістичне навчання, метою якого є удосконалення системи планування та всебічного забезпечення угруповань військ та управління залученими силами і засобами в ході стратегічного розгортання Збройних сил та відсічі збройній агресії на загрозливих напрямках.

“Ми завершимо повний цикл оперативного планування застосування угруповань військ (сил). Крім того, буде проведено тренування сил і засобів територіальної оборони держави з розгортанням штабів територіальної оборони”, – наголосив начальник Генштабу, якого цитує управління зв’язків з громадськістю Збройних сил України.

У виступі в університеті Черняховського Віктор Муженко наголосив, що навчання “Захід-2017” мають більш широкий контекст, ніж оголошені маневри на території Білорусі – “вони мають на меті підготовку російських військ для наступальних дій та несуть загрозу як для країн НАТО, так і для держав пострадянського простору”.

Читайте також:
Полторак на тлі візиту Лукашенка попередив про загрозу маневрів РБ і РФ “Захід-2017”

“Реальні масштаби заходів підготовки до навчання “Захід-2017”, терміни його проведення, обсяги залучення органів військового управління та військ (сил), в першу чергу – російських, а також інших взаємопов’язаних заходів свідчать, що дійсна мета, цілі та завдання навчання виходять далеко за рамки офіційно оприлюднених, які є лише частиною та прикриттям справжніх планів”, – сказав генерал армії України Віктор Муженко.

Він заявив, що  загальна чисельність учасників російських навчань може сягати 230-240 тисяч осіб. З них на Південно-Західному стратегічному напрямку – близько 100 тисяч осіб, у тому числі до 70 тисяч військовослужбовців ЗС та до 30 тисяч співробітників інших силових структур Росії.

Зміст заходів стратегічного навчання “Захід-2017”, склад військ, що залучаються, дозволяє Росії розгорнути як на південно-західному, так і на західному стратегічних напрямках потужні наступальні угруповання та створити умови для їх тривалого застосування, каже Муженко.

“Це об’єктивно зумовлює виникнення воєнної загрози широкомасштабної збройної агресії Росії як проти України, так і проти країн НАТО. Приводом для початку агресії, зважаючи на непередбачуваність вищого військово-політичного керівництва Росії, можуть стати, наприклад, масштабні провокації як на території східних областей України, так і країн Балтії щодо утиску прав і свобод, загрози безпеці російськомовного населення”, – зауважив головнокомандувач Збройних сил України.

“Ми прораховуємо різні сценарії дій противника, включаючи наступальні дії”, –  додав Муженко.

Як відомо, спільне стратегічне навчання ЗС Російської Федерації та Республіки Білорусь заплановане на 14-20 вересня 2017 року.

Читайте також:
НАТО уважно стежитиме за навчаннями в Білорусі “Захід-2017”, – генсек

За навчаннями “Захід-2017” у Білорусі стежитимуть українські верифікатори

Росія використовує навчання “Захід-2017” для прикриття перекидання бронетанкових груп, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна