Хуг: “Шкільне перемир’я” порушується так само, як і попередні угоди про “тишу”

 

Перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг заявив, що оголошене 25 серпня “шкільне перемир’я” не відрізняється від попередніх подібних зобов’язань сторін, бо вони швидко починають його порушувати.

Про це він повідомив на брифінгу в Києві, передає УНІАН.

Хуг нагадав, що вже неодноразово можна було почути від сторін заяви про поновлення перемир’я на сході України впродовж останніх років.

“В усіх випадках спершу спостерігалося часткове дотримання вогню. Кількість порушень зменшується в перші кілька днів, а потім знову зростає. Вони натискають кнопку «пауза», а не кнопку «стоп». Так було і цього разу. В п’ятницю (25 серпня), в першу добу з моменту поновлення зобов’язання щодо припинення вогню, місія зафіксувала 53% зниження кількості порушень порівняно з попередньою добою. Тобто з 654 до трохи більше 300 порушень. Наступного дня, 26 серпня, відзначалося подальше зменшення кількості порушень. Наші спостерігачі того дня зафіксували 47 таких порушень”, – сказав Хуг.

При цьому він зазначив, що така “пауза” свідчить про те, що “сторони дійсно можуть припинити насильство, коли вони цього хочуть”. “Це може стати вихідною точкою для встановлення тривалого режиму «тиші»”, – додав перший заступник голови СММ.

“Утім, до неділі (27 серпня), кількість порушень режиму тиші вогню, зафіксованих СММ, знову почала зростати. Усього в неділю зафіксовано 151 таке порушення. У понеділок (28 серпня) – 173, у вівторок – 431, у середу – 186. Пауза добігла кінця”, – наголосив Хуг.

“Як і в багатьох інших випадках, населення Донбасу побачило невеликий промінь надії. Кілька днів надії. Однак зараз для сторін справа повернулася до звичного плину”, – підсумував представник ОБСЄ.

Читайте також:

Генсек ООН закликав сторони конфлікту на Донбасі тримати “шкільне перемир’я”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна