“Повз рота тендер пройшов”. Міськрада Краматорська саботує проект СБ щодо ремонту водогону

 

Міська рада Краматорська (Донецька область) перешкоджає підписанню меморандуму про отримання кредиту на ремонт системи водопостачання міста словенською компанією за кошти Світового банку, вимагаючи особливих гарантій стабільності гривні.
Про це заявила перша заступниця голови Верховної Ради України, уповноважена президента з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

“Ця ганебна історія триває вже три місяці, тож настав час надати їй розголосу. Ще на початку року Світовий банк провів тендер на реалізацію інфраструктурного проекту з ремонту системи водопостачання в Краматорську. Тендер виграла словенська кампанія Esotech, яка має відповідний досвід . Вартість проекту – майже 3,5 мільйона доларів. Але виявилося, що Краматорську ані гроші Світового банку, ані реконструкція водогону не потрібні – принаймні, так вважають місцеві депутати…” – написала Геращенко на своїй сторінці в соцмережі в четвер, 31 серпня.

“Кілька місяців словенська компанія не може розпочати реалізацію проекту, тому що, бачте, міськрада вирішила втрутитися в це питання і категорично відмовляється підписувати відповідний меморандум, а мер дотримується позиції “моя хата з краю, якщо міськрада відмовляється, що я можу зробити”, – розповіла уповноважена.

За її словами, краматорські депутати пояснюють таку позицію тим, що може виникнути фінансове навантаження не місцевий бюджет у разі зміни курсу гривні та у зв’язку з курсовою різницею.

Ірина Геращенко також поінформувала, що віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко звернувся до Краматорської міськради з офіційним листом про те, що таких ризиків перед місцевим бюджетом не існує, і якщо виникнуть ризики, то це буде питання держбюджету.

“У цей понеділок (28 серпня) Краматорська місцева влада запросила до міста посла Словенії в Україні пані Наташу Прах із мотивацією, що, нарешті, підпишуть меморандум. А потім – мер сховався, а міськрада заявила, що категорично не підпише ніяких угод, доки Мінфін кров’ю не розпишеться, що гривня не впаде”, – повідомила перший віце-спікер.

Геращенко наголосила, що така поведінка місцевої влади дискредитує саму ідею децентралізації та блокує прихід інвесторів до України.

“Наші іноземні партнери шоковані. Вони знають про проблеми з водопостачанням та інфраструктурою в регіоні, і у них складається враження, що іноді європейці більше дбають про проблеми Донбасу, ніж регіональна донецька влада”, – підкреслила Ірина Геращенко.

Вона зазначила, що колишні члени Партії регіонів, які на Донбасі керують на місцях, перешкоджають відновленню регіону.

Геращенко також допустила, що за викладеною нею історією з Краматорською міськрадою стоїть один з колишніх народних депутатів від цієї політичної сили (“Ску-рь, який впливає на багатьох місцевих князьків” – імовірно, Георгій Скудар, нардеп від ПР IV-VI скликань – “Н”).

“Не виключаю, що цими товаришами керують якісь корупційні мотиви, тому що тендер виграла словенська компанія, а не місцева, приручена і привчена до відкатів”, – припустила уповноважена, пояснюючи відмову міста від вигідного дешевого кредиту.

“Цікаво почути позицію народного депутата від Краматорська Максима Єфімова (БПП), не вірю, що він не в курсі цієі ганьби”, – додала перший віце-спікер.

У коментарях вона також зауважила: “Тим часом в Краматорську іржавий водопровід і вода жахлива. Але “сам не нам і другому не дам”. Нехай тоді міськрада винайде 3,5 млн. доларів з інших джерел на реконструкцію і ремонт, проведе інший тендер. Але щось мені підказує, що мова тут про інше, й голова в міськради не так за можливі ризики болить, як за те, що повз рота тендер пройшов…”

Читайте також:
Зневоднений Донбас: проблеми з водопостачанням у зоні АТО
та спроби їх вирішення

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна