В СЦКК пояснили, чому знову немає розведення сил біля Станиці Луганської

 

Українська сторона Спільного центру контролю й координації інформувала СММ ОБСЄ та російську сторону СЦКК про готовність підрозділів Збройних сил України до відведення своїх сил і засобів на ділянці обумовленого розведення в районі селища Станиця Луганська “в дзеркальному варіанті за умови неухильного виконання Мінських домовленостей”.
Однак НЗФ ОРЛО продовжують порушувати режим припинення вогню обстрілюючи ділянку розведення в районі селища Станиця Луганська, тому ЗСУ не погоджуються відвести відвести підрозділи. Про це йдеться в заяві української сторони СЦКК 30 серпня.

“Так, 28 серпня за напрямком гора Князя Ігоря – Станиця Луганська бойовики вели прицільний вогонь зі стрілецької зброї по позиціях сил АТО. На щастя, загиблих та поранених з боку сил АТО немає.
Такі дії незаконних збройних формувань ОРЛО під час впровадження режиму припинення вогню в черговий раз підтверджують повне ігнорування Мінських домовленостей та відтерміновують відведення військ в районі селища Станиця Луганська”, – заявили в центрі.

“Водночас сили АТО продовжують підтримувати режим припинення вогню та недопущення провокації поблизу ділянок розведення військ забезпечуючи домовленості, які були досягнуті під час переговорів у рамках “нормандського формату”, – сказано в повідомленні.

Читайте також:
Доба АТО: 21 обстріл, важке озброєння мовчить

Генерал з СЦКК пояснив, чому противник атакує Широкине і Світлодарськ
та не йде з-під Станиці

Як повідомляла “Новинарня“, на переговорах ТКГ в Мінську 21 вересня 2016 року було підписано угоду про відведення військ і озброєнь у трьох зонах безпеки – біля Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.
Угода передбачає відведення по 1 кілометру кожної зі сторін. По суті це означає створення квадрату безпеки 2 км у глибину і 2 км в ширину.
Представник України в ТКГ Євген Марчук пояснював, що перші три ділянки “важливі не з військової, а з гуманітарної точки зору”: наприклад, у Станиці Луганській є підірваний міст і КПВВ, і літнім людям дуже складно ходити по цьому мосту.

До теперішнього часу розведення сил відбулося тільки в районах Золотого і Петрівського на Донеччині. У Станиці Луганській відведення було багаторазово зірване через незгоду сторін здавати вигідні позиції і, формально, через обстріли.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна